01.12.10

Aula Activa a Granollers: una iniciativa oportuna.

Autor: Josep Casasnovas Vaquero
Càrrec de l'autor: President local
Publicat a: Revista del Vallès

El 20 d’octubre proppassat vaig presentar a l’Ajuntament de Granollers una proposta d’acord, o moció, relativa a la sol·licitud al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per tal que obri a la ciutat de Granollers una Aula Activa - aula de recerca intensiva de feina, destinada als usuaris de la comarca del Vallès Oriental.

Vaig voler que aquesta proposta s’efectués abans de les eleccions autonòmiques, adreçada des del nostre municipi a un Govern de Catalunya del que ICV en forma part, perquè pensem, a ICV, que una cosa no és incompatible amb l’altra: la responsabilitat de govern no ens fa defugir el nostre paper reivindicatiu d’accions que millorin la qualitat de vida dels ciutadans i menys encara si depenen del nostre mateix govern.

 

És un fet del tot inusual que una proposta presentada al registre de l’Ajuntament alguns dies abans d’un plenari municipal no sigui ni tan sols debatuda en aquella sessió i que quedi ajornada per al mes següent. Què deu haver passat? A nosaltres no ens fa res que es debati i que s’aprovi (com esperem que passi) un mes més tard, però el fet que aquesta data sigui ja posterior a les eleccions al Parlament de Catalunya creiem que fa necessari que recordem públicament que la proposta, ni la idea, no estan condicionades pels resultats electorals del 28 de novembre, que d’altra banda desitgem que siguin una revàlida del govern d’entesa, que des del 2003 i ratificat el 2006, ha significat indiscutibles avenços per al país.

De què parlem quan proposem una Aula Activa a Granollers? D’una  iniciativa que s’emmarca en el conjunt de mesures que el Departament de Treball impulsa des del Servei d’Ocupació de Catalunya per acompanyar i ajudar a les persones en situació d’atur a trobar feina o per a millorar la seva ocupabilitat, en la crítica  conjuntura econòmica i laboral que patim.

 

Els aturats i aturades que volen treballar, amb independència de la seva procedència o del temps que faci que es trobi sense feina, que s’hagin registrat a les Oficines de Treball com a demandants de feina, poden accedir a aquest servei, que assessora als treballadors sobre com redactar un currículum vitae, com afrontar una entrevista de feina o com utilitzar de manera òptima les opcions que ofereix Internet per buscar feina i activar les seves xarxes personals de contactes.

Durant un temps màxim de 4 setmanes, les persones seleccionades disposen, de dilluns a dijous entre les 9 i les 13 hores, i entre les 16 i 20 hores, ordinadors amb connexió a Internet, línies telefòniques i una plataforma web que els ofereix accés directe als diferents portals de feina del mercat adaptat a les seves ocupacions sol·licitades. Les Aules Actives estan operatives tant de matí com de tarda per afavorir una major adaptació a les necessitats de les persones usuàries.

 

La posada en marxa de les 6 primeres aules de recerca intensiva de feina va ajudar a intensificar i accelerar el procés de reinserció laboral de les persones en situació d’atur que utilitzaven aquest servei.

Aquesta iniciativa va començar com una prova pilot ampliable en el futur. Així, darrerament s’han anat obrint noves Aules Actives a l’Oficina de Treball. Posteriorment a la data de la nostra proposta hem sabut que també a Mataró s’obrirà una nova Aula Activa.

Els usuaris i les usuàries de Granollers i de  la resta de la comarca del Vallès Oriental no disposen però, a prop del seu domicili, d’aquest servei. La nostra proposta és que se n’obri una a la ciutat de Granollers.

Esperem que en la seva sessió de novembre el ple de l’Ajuntament adoptarà aquest acord que hem plantejat. I desitgem que al llarg del 2011 el Departament de Treball actiu en pro de la proposta i de l’acord i que les persones que desitgen fer-ne ús puguin evitar els desplaçaments que, ara per ara són inevitables, si es vol gaudir d’un servei com aquest.

Pensem que és una iniciativa oportuna.