10.04.12

Avui, ahir, sempre

Autor: Josep Casasnovas Vaquero
Càrrec de l'autor: Regidor portaveu del Grup Municipal ICV-EUiA
Publicat a: Granollers Informa

El proper 14 d’abril es compliran 81 anys de la proclamació de la 2a República. Enguany, aquesta efemèride pren encara més rellevància, no només pel valor habitual de reivindicació de memòria històrica i de justícia pels qui varen lluitar, patir o morir per la repressió colpista, sinó perquè molts dels valors republicans que floriren aquell 14 d’abril de 1931, són tristament, els valors pels quals a dia d’avui seguim lluitant.

La gratuïtat i universalització de l’educació, el dret a la igualtat real entre dones i homes, la defensa dels interessos de la majoria treballadora per damunt de la minoria dels poderosos, la renúncia explícita a la guerra com a mètode de resolució de conflictes, el matrimoni civil, la dotació d’equipaments culturals i esportius, la separació entre Església i Estat, l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya... Tots aquests temes varen ser impulsats pels governs de la República (als anys 30!!) A dia d’avui, cap d’aquests temes està resolt ni garantit.

En escriure aquest article, hi ha convocada al país una Vaga General. S’han produït desenes de manifestacions, actes i protestes de tota mena. Les condicions de treball empitjoren a marxes forçades,  l’educació pública s’enfonsa per les retallades, l’Estatut segueix recorregut i retallat, l’Església manté els seus privilegis i influència, el matrimoni per a tothom segueix en dubte, les dones segueixen cobrant menys i treballant més...

Lamentablement, les lluites d’ahir són les lluites d’avui. Afortunadament, avui no es fan amb exèrcits, ni amb tancs, però la cruesa amb què la classe treballadora pateix la inoperància dels governs és similar. Milions d’aturats, gent expulsada de les seves cases, precarietat, i la joventut més preparada de la història emigrant a “fer les europes”.

Avui, com ahir i com sempre, República no només és absència de monarquia, República és justícia i llibertat. República són drets i igualtat. Avui, com ahir i com sempre, visca la República!