15.04.13

Corrupció sense límit?

Autor: Jordi Córdoba
Càrrec de l'autor: Coordinador EUiA Comarques Gironines
Publicat a: Diari de Girona, 15/04/2013
Tot i que els casos de corrupció institucional o empresarial a Espanya o Catalunya no són cap novetat, i només hem de recordar processos com els de Luís Roldán, Ruiz Mateos, Jesús Gil, Mario Conde, Pasqual EstevillJaume Matas, entre molts altres, ens els darrers anys, en una situació de profunda crisi i de dificultats creixents per a la ciutadania, la corrupció i la manca d'ètica han esdevingut més inadmissibles que mai. Una corrupció que apunta molt directament a determinats sectors de l'empresariat, especialment ?exe?cutius del món financer, a càrrecs públics vinculats al PP i CiU i, en menor mesura, al PSOE i altres partits i fins i tot, a l'entorn de la corona. Casos com els de Francisco Correa (Gürtel), Luís BárcenasIñaki Urdangarin a nivell estatal, com els de Fidel Pallerols, Félix Millet, Manuel Bustos i Oriol Pujol a Catalunya. Amb la incògnita, encara, de la imputació de la infanta Cristina, pendent de recurs per part de la fiscalia, i que pot suposar accentuar la crisi de la monarquia, ja actualment en hores baixes.
Però també a les comarques gironines hem pogut veure recentment les imputacions de l'exalcalde de Lloret i actual diputat, Xavier Crespo, del fins ara president del Consell Comarcal de la Selva i l'alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria, o del tinent d'alcalde de Figueres, Manel Toro, que tampoc deixen les nostres comarques al marge de la corrupció.
No seria just fer referència a la majoria de càrrecs institucionals, ni a tots els partits, ni tampoc evidentment a tots els empresaris. En termes jurídics, una imputació tan sols significa que poden existir indicis racionals d'un il·lícit penal, per acció o per omissió, sense que es pugui prejutjar la posterior situació processal d'aquesta persona. Per tant, el concepte de presumpció d'innocència és també un terme jurídic, i li correspon a la justícia determinar-ho. Però a les institucions públiques i als partits polítics no hi pot haver presumptes innocents, hi ha d'haver persones amb una conducta sense cap mena de sospita.
Per això s'han de prendre mesures legals per apartar els imputats per delictes de corrupció, tant de les llistes electorals com de la representació institucional. Al bell mig d'aquesta profunda crisi del sistema, que s'està revelant com una monumental estafa que paguen les persones i les famílies més vulnerables del país, els darrers casos de corrupció són encara més indignes i més inadmissibles que mai. Potser és el moment de començar a pensar en un profund canvi institucional, no només de persones o de governs.