20.03.10

Debats de futur sobre Catalunya

Autor: Paco Galán

Publicat a: AraValles.cat
Està passant a molts pobles i ciutats de Catalunya, i també passa a internet, a l'espai virtual que encarna l'anomenada societat de la informació i del coneixement. A la xarxa s'ha obert un debat públic d'abast incalculable sobre el futur de Catalunya dins i/o fora d'Espanya. Els que promulguen com a única sortida la independència es mouen a l'entorn de http://referendumindependencia.cat, mentre que els que consideren que calen avenços significatius cap a un model federal, que en definitiva mantindria Catalunya dins Espanya, però amb un statu quo radicalment diferent, s'apleguen a http://www.viafederal.cat, per exemple. Els que pensen que no cal fer res no es belluguen gaire (és natural), però de vegades tenim la sensació que són la majoria. Serà així?

Sigui com sigui, el debat, que no és pas nou, s'ha revifat, al caliu de la manca de definició, encara avui, del Tribunal Constitucional sobre un Estatut d'Autonomia de Catalunya que va entrar en vigor el 9 d'agost de 2006 i que venia a substituir el que regia des de 1979, quan la transició de la dictadura franquista a la democràcia parlamentària i representativa va donar de sí tot el que va poder, sembla ser, en matèria de l'anomenat 'problema catalán'. El PP va fer de les seves, impugnat aquella norma, mentre que recolzaven a altres terres de la pell de brau textos estatutaris sovint similars (o idèntics, fins i tot) a l'Estatut de Catalunya de 2006.

L'autodetermnació no està prevista a la Constitució, ja ho sabem, i malgrat això em sembla imprescindible que es pugui exercir. El que ja no sembla tant seriós és que aquest exercici és faci de forma descafeïnada, com deriva del fet les consultes es fan poble per poble; uns pobles si, altres no i altres ja veurem. Era més assenyada la fórmula de Catalunya Decideix, que no pas la barreja de Granollers Decideix (25 d'abril) i Les Franqueses del Vallès Decideix, segons el nucli, per posar de relleu només una de les paradoxes de la campanya a la nostra comarca.

La reforma de la Constitució -si està prevista per la pròpia Constitució- i la 'via federal' que alguns impulsen té la virtut, doncs, de no desentonar gaire, per no dir gens, a llarg termini -és el meu parer. Però sembla que la correlació de forces que avui impera en les esferes polítiques farà impossible cap avenç a curt termini. Sembla que hi compten. Ja és molt. Hi ha debat. Sembla, però, que manquen moderadors. L'olla de grills s'escalfarà la tardor. Ho veig a venir.