01.04.14

Exili d'avis i néts

Autor: Josep Casasnovas Vaquero
Càrrec de l'autor: Portaveu Grup Municipal ICV-EUiA
Publicat a: Butlletí municipa, Granollers Informa
Aquest any se'n compleixen 75 del final de la Guerra Civil i, per tant, també de l'exili de milers de persones que, després de lluitar fins l'últim alè en defensa de la democràcia, la llibertat i la República, varen haver de patir la fatiga i la vergonya de l'expulsió per a salvar la vida.

És lamentable que al nostre país, ni el Govern de Rajoy ni el Govern de Mas apostin per la recuperació de la memòria històrica i per la dignificació d'aquells que van donar el seu temps, la seva salut i, fins i tot, la seva vida, per defensar el benestar i les llibertats de tots i totes. Encara n'hi ha molts a les cunetes, oblidats, abandonats i sense cap reconeixement, mentre les seves famílies clamen per a poder donar-los un comiat digne, i els governants es fan els sords.

La història l'escriuen els vencedors i la nostra societat mai ha valorat suficientment, tret dels anys de Govern d'Esquerres a Catalunya, la lluita incansable de tanta gent, catalans, espanyols i també brigades internacionals, als qui devem tant.

Ara, al 2014, la nostra ciutadania pateix un altre exili forçat. L'exili dels nostres joves que són expulsats del país per les nefastes polítiques econòmiques i laborals de PP i CiU. Segons diverses fonts, prop de dos-cents mil joves catalans, han abandonat la seva terra en busca d'oportunitats i d'un futur decent.

Alemanya, Regne Unit, Amèrica Llatina... el planeta sencer acull els joves catalans millor formats de la història que, amb més o menys encert, cerquen i troben una ocupació estable. Joves formats amb els nostres impostos durant dècades, que suposaven la major inversió col•lectiva del país i ara es veuen obligats a fer les maletes perquè aquí s'inverteix més en casinos que en I+D+i, perquè aquí es considera els treballadors com un material més de la producció al que cal esprémer i maltractar.

L'exili forçat mai hauria de ser tolerat en democràcia. ICV-EUiA reivindiquem memòria i restauració per als exiliats republicans, i inversions públiques i una nova legislació laboral per a acabar amb l'actual exili juvenil.