28.02.93

Festa de la diversitat

Autor: Juan Ortiz

Publicat a: Capgròs
Els propers dies 20 i 21 de març (és un cap de setmana) tindrà lloc la FESTA DE LA DIVERSITAT, la Primera DIADA MULTICULTURAL de Catalunya o també com l’anomenen els promotors, FESTIVAL DE LA IMMIGRACIÓ DE CATALUNYA, al Palau Municipal d’Esports de Barcelona. Hi hauran debats, actuacions musicals, ball, revetlla multiètnica, també cinema on es projectarà Incidents a Oglaga, presentada per dos guerrers del moviment indi nord-americà. Hi ha prevista una Gimkama (“Viatge als països dels teus amics”), exposicions i restaurants llatinoamericans, africans, asiàtics, i com no!, estands de les associacions d’immigrants.
Els organitzadors d’aquest esdeveniment són el Centre Internacional de Treballadors Estrangers (CITE), entitat vinculada al sindical de Comissions Obreres, i SOS Racisme.
El 21 de març és la “Diada per a l’eliminació de tota forma de discriminació racial”.
El 21 de mar de 1960 es van produir una sèrie de manifestacions a diversos municipis sud-africans, per protestar contra l’exigència que tots els negres, anomenats també africans, portessin “llibretes” de referència”. Multitud d’africans es van reunir davant les oficines dels caps de policia amb la intenció de protestar pacíficament contra la imposició d’aquestes llibretes. A la comissaria de la localitat sud-africana de Shaperville, la policia armada amb metralletes va obrir foc per tal d’atemorir-los. Van morir 69 persones i van haver 180 ferits, entre els quals s’hi trobaven moltes dones i criatures.
L’Assemblea General de les Nacions Unides, reunida l’any 1966, va decidir commemorar els incidents de Shaperville i proclamar el dia 21 de març com el “Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial”. Des d’aleshores, les Nacions Unides, els seus organismes especialitzats, les organitzacions intergovernamentals i no governamentals, participen en aquesta commemoració, així com els estats membres de les Nacions Unides i els mitjans de comunicació que se’n volen fer ressò.