03.11.05

Per una fiscalitat més justa i ecològica

Autor: Josep Maria Tarrés

Publicat a: Parets al Dia
Avui en dia tothom és conscient que per tirar endavant els nous projectes col•lectius, fer realitat noves inversions i millorar els serveis públics, calen recursos econòmics. I ningú posa en dubte que les administracions, també la nostra, han de cobrar impostos per garantir uns serveis públics de qualitat. Però obtenir els ingressos necessaris no s’ha de confondre amb afany recaptatori i els impostos, per damunt de tot, han de ser justos.

La gent d’ICV defensem la progressivitat fiscal, és a dir, que els impostos responguin a la màxima de que qui més té més pagui. Per nosaltres la càrrega impositiva ha d’adaptar-se a la situació econòmica i personal del o la contribuent. Creiem que en aquesta matèria, ser d’esquerres de debó és fer de la fiscalitat una eina de redistribució, que permeti gravar més als col•lectius que tenen més poder econòmic i ajudar als qui tenen majors dificultats.

Aquests dies estem debatent sobre la fiscalitat per al 2006 i des del govern municipal defensem la moderació en els augments dels impostos per l’any vinent, que volem que estiguin per sota de l’IPC. Però a més, també volem que s’introdueixin criteris de fiscalitat ecològica, amb bonificacions per a les persones que introdueixin sistemes d’energia solar, etc.

En definitiva, com a força política d’esquerres i ecologista i alhora com a socis de govern, defensem unes ordenances fiscals que siguin justes i solidàries, amb augments moderats dels impostos, amb ajuts pels col•lectius més dèbils, que incorporin criteris de fiscalitat ambiental. Aquest és el nostre compromís.