06.12.11

Habitatge o esclavatge?

Autor: Josep Casasnovas Vaquero
Càrrec de l'autor: Regidor portaveu del Grup Municipal ICV-EUiA
Publicat a: butlletí municipal Granollers Informa

A Espanya, cada dia, prop de 200 famílies es queden al carrer per culpa d’execucions hipotecàries. El que es coneix com a desnonament, que es produeix quan la família no pot fer front al pagament de la hipoteca.

 

És una pràctica dolorosa i que produeix una greu fractura social al nostre país i a la nostra ciutat, enviant milers de famílies a la misèria més absoluta, i condemnant-los a sobreviure gràcies a la caritat. Però la perversitat encara augmenta a Espanya, quan PSOE-PP-CiU es neguen a reformar una Llei hipotecària que provoca que, un cop retornat l’habitatge al banc creditor, la família segueixi esclavitzada per la seva hipoteca igualment durant dècades. Davant d’aquest fet, i en sintonia amb els moviments socials i els afectats, ICV-EUiA hem presentat i aprovat al Ple de l’Ajuntament una moció pel donar suport al sistema de dació en pagament, que està legislat a altres països com Alemanya o EUA.

 

Aquest sistema consisteix en que les famílies deutores de bona fe que no puguin pagar la hipoteca, tinguin la possibilitat de lliurar la seva vivenda al banc i quedar lliures d’aquesta hipoteca per sempre. També es proposen en el text aprovat mesures a nivell local, com ara l’impuls a la Xarxa d’Habitatges de Lloguer Social, la posada en marxa d’un Protocol d’actuació d’urgència per a atendre casos de desnonament amb les màximes garanties, la participació en l’assessorament a les famíles per part de l’Ajuntament, o la millor coordinación entre els serveis socials i l’oficina d’habitatge.

 

Finalment, hem proposat crear una Comissió especialitzada amb tots els agents socials implicats (afectats, bancs i institucions) per tal d’evitar els desnonaments  arribar a acords previs.

 

ICV-EUiA tenim un compromís amb una societat més justa. Tenim un compromís amb els qui pateixen la crisi, tot i no haverla provocat. Per això seguim treballant per l’habitatge com un dret constitucional de totes les persones, i la dació en pagament com a eina inajornable, per a gestionar la

greu situació que ha provocat la crisi actual.

 

Josep Casasnovas Vaquero