14.04.10

II República

Autor: Josep Casasnovas
Càrrec de l'autor: President Local ICV Granollers

Ara ja fa uns quants anys que Iniciativa per Catalunya Verds de Granollers commemorem la proclamació de la II República a la nostra ciutat.

El 14 d’abril de 1931 el resultat d’unes eleccions municipals van capgirar la política de l’estat espanyol. La Segona República Espanyola va representar un estat democràtic que va esdevenir un parèntesi de democràcia, de progrés i d’esperança en el futur, es van aconseguir millores de caràcter social per a les classes treballadores i es va iniciar un procés sense precedents de descentralització del poder polític. La Constitució de la Segona República va suposar un avanç notable en el reconeixement i defensa dels drets humans, va dedicar gairebé un terç del seu articulat a recollir i protegir els drets i llibertats individuals i socials, va ampliar el dret de sufragi actiu i passiu als ciutadans d’ambdós sexes.

La solidaritat i el progrés, el reconeixement de drets polítics i socials a tothom ens fan enyorar la manera republicana de governar-nos, pel que significaria de predomini dels valors essencials. El que va esdevenir per voluntat del poble, en un sufragi lliure, se’n va anar en orris per les armes.

Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa de Granollers hem treballat en els darrers anys per reconèixer i recuperar aquells valor.

A l’any 2008 Iniciativa per Catalunya-Verds insta al Ple municipal a traslladar a la Comissió de Nomenclàtor de l’Ajuntament de Granollers la proposta de dedicar un carrer a Esteve Camillo i Mustarós, primer alcalde republicà de Granollers, represaliat pels fets d’octubre de 1934 i que va ser alcalde de la nostra ciutat fins al 6 d’agost de 1936.

Aquest any el Ple de març de l’ajuntament de Granollers va aprovar, amb els vots del PSC, CiU i ERC, una moció de reconeixement de la II República presentada per Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa. No obstant això, els tres mateixos grups municipals es van oposar a que el 14 d’abril la bandera republicana onegi al balcó del consistori granollerí.

La moció presentada condemna l’aixecament militar contra la legalitat republicana i insta l’ajuntament a donar suport a una comissió que, amb caràcter unitari i amb  la representació de tots els agents polítics i socials que en vulguin formar part, coordini un programa d’actes commemoratius del 80è aniversari de la proclamació de la II República, que se celebrarà l’abril de 2011.

El record de la II República i l’esperança d’un futur també republicà ens fa treballar per fer onejar una bandera roja, groga i morada, per avançar en polítiques que aportin als ciutadans i ciutadanes més benestar, més llibertat, mes progrés, més igualat.