28.03.11

Els joves volen un Arenys més ecològic

Autor: Isabel Roig
Càrrec de l'autor: regidora
Publicat a: ecosfera.cat

El programa PIDCES que promovem als centres de secundària, amb el suport de la Diputació, convoca cada any una jornada de treball amb els adolescents que hi participen. Divendres passat no vaig poder compaginar la feina amb l'assistència a la trobada i va anar-hi la Isabel Roig que va poder copsar la sensibilitat mediambiental dels nostres joves.

 

Un defensa convençuda d'arguments ecològics que, als qui tenim més edat, ens pot arribar a sorprendre i que a mi m'omple d'orgull i de seguir treballant i defensant un arenys més verd! Així ho va viure la Isabel: l'Espai Jove del CC Calisay, aplegava més d'una vintena d'alumnes de 4rt d'ESO i 1r de BAT del nostre Institut, que participaven a la jornada PIDCES entorn a l'ecologia.

 

Tot i que la meva incursió va ser accidental, (si de cas ara us ho explico), em va agradar molt debatre ni que fos una petita estona amb els adolescents i joves arenyencs com podíem fer d'Arenys, una vila més verda. Fa quatre anys que la Regidoria de Joventut, promou amb la Diputació de Barcelona les jornades PIDCES, un programa de dinamització juvenil que forma als alumnes de secundària i els convida a treballar temàtiques engrescadores al llarg de l'any. Divendres, la jornada plantejava als participants un difícil repte: Com puc ser més ecològic/a?.

 

L'Assum Balliu, com a regidora d'Educació i Infància i Joventut, em va delegar la cloenda de l'acte perquè per motius de feina li era impossible compatibilitzar les dues coses. Ja sabeu que això de ser regidor i conciliar amb la vida familiar, la professional i la dedicació a les àrees de govern sovint és complicat. Hi vaig anar amb uns apunts preparats d'aquells de guió diem-ne dogmàtic de frases boniques i ben sonants: "viles sostenibles i empremtes ecològiques a escala local", "canvis ambientals i lluita contra el canvi climàtic.." , però sobre la marxa, i veient l'auditori, que d'això també se n'aprèn un munt amb quatre anys de responsabilitat política, vaig canviar totalment la intervenció.

 

Vam acabar parlant de les petites coses que van fent dia a dia, vivint a Arenys, per tenir una vila més verda i saludable: per exemple que tots ells reciclaven i tenien molt clara la recollida selectiva porta a porta, o que per anar al Clap, o a l'Escorxador o a Festes Majors de pobles veïns feien servir el transport públic nocturn, i no agafaven vehicles particulars, del consum responsable, de les bosses de plàstic....

 

El moment més destacable però, va ser quan parlàvem d'anar amb bicicleta per pujar a l'Institut, i fer servir el nou i recent estrenat carril bici a la part baixa de la riera, i algú va dir: "i a la part alta que.. no caldria donar-li continuïtat? perquè el que hi havia serveix per aparcar cotxes!"... i també va sortir la demanda més que justa i necessària de posar aparcaments per a bicicletes davant l'Espai Jove per exemple, o els centres educatius... tota una lliçó de bona planificació vaig pensar!.. aquests adolescents i joves ho tenen clar!

 

La jornada l'havia obert la regidora de Medi Ambient i Serveis, Annabel Moreno, com sempre, explicant de forma pedagògica i engrescadora la implantació de la recollida selectiva porta a porta a bona part de la nostra vila i els seus resultats. Van tenir temps també per treballar un trivial de preguntes sobre el mon de l'ecologia i els problemes energètics que avui en dia patim per culpa del consum desorbitat d'energia. Van visionar un curtmetratge en el que també es tractava la temàtica del consum energètic monstruós que genera el primer mon per finalment concloure amb un debat.

 

Es mereixien el diploma que van rebre al sortir de la jornada i jo em vaig apuntar els deures pendents: si volem una vila més verda cal escoltar i donar sortida a la clara demanda dels joves: donar continuïtat al carril bici, i donar facilitats per poder-les aparcar. Caldrà posar fil a l'agulla! Li passaré la lliçó apresa a l'Assum, i li diré: hi som i hi serem!