31.05.10

No a la draga!

Autor: Grup municipal

Publicat a: ATR / A Tocar Ratlla
El Ministeri de Medi Ambient ha tornat a anunciar que el vaixell-draga tornarà a Arenys de Mar al juny per fer la regeneració a les platges del Baix Maresme. Ara fa 23 anys que es va realitzar la primera regeneració en el tram Montgat-Premià de Mar amb sorres del fons marí. El temps ha demostrat que el sistema no funciona, i no entenem con es pot continuar insistint amb aquesta espectacular i milionària operació i que no es consideri el greu impacte que produeix en el sistema marí i al sector pesquer en particular.

Al llarg d'aquest temps, hem vist desaparèixer especies com la "lluenta" o la "petxina blanca".  S'ha parlat molt que una de les causes de la regressió de les platges han estat els obstacles que trenquen la corrent natural del litoral, i,  contràriament als criteris de gestió sostenible del nostre territori, hem anat veient l'escandalosa proliferació de ports entre Arenys i Barcelona. La despesa ha estat continuada però cap inversió en estudis científics i recerca per saber l'impacte a les especies marines o als alguers i analitzar altres propostes com els espigons submergits per aguantar les sorres.

L'estiu passat un parell de vaixells draga treballaven davant la platja d'Arenys per extreure sorra i “regenerar” les platges de Cabrera, Blanes, de Barcelona  i fins hi tot Arenys. La feina es va fer en plena temporada de bany i el resultat, a més del greu impacte ambiental que produeix l´extracció sobre les comunitats marines, van ser unes aigües tèrboles a tota la zona d´extracció, que feien perdre les ganes de banyar-se. Per acabar-ho d'adobar, hem vist que les noves platges regenerades no han aguantat ni trenta dies.

El que està passant és molt greu i no podem ser miops, ni còmplices d'aquestes operacions. Des d'ICV,  rebutgem amb aquest malbaratament ecològic i econòmic!: No volem més sorres sense repensar en noves solucions! Aquest estiu, ni els que vindran, diem no a la draga!