01.10.11

Nuclears, no sisplau!

Autor: Josep Casasnovas Vaquero
Càrrec de l'autor: Regidor portaveu del Grup Municipal ICV-EUiA
Publicat a: Butlletí Municipal, Granollers Informa

Fa dècades que el moviment ecologista i els partits verds reivindiquem el necessari tancament progressiu de les centrals nuclears arreu del planeta. El famós eslògan anti-nuclear, “Nuclears, no gràcies!”, que va néixer amb la idea d’explicar l’existència d’un model alternatiu, basat en l’estalvi, l’eficiència i les energies renovables, avui se’ns ha quedat obsolet.

Ara ja no es tracta d’explicar que hi ha alternatives viables a les nuclears, perque això ja està més que demostrat, i ho sap tothom. Ara es tracta de la nostra seguretat, de la nostra salut i el nostre benestar, i dels de les generacions que ens seguiran. Es tracta de dir prou a un model agressiu i obsolet.

Sabem que l’energia nuclear és altament tòxica, que és la més cara de produir, que genera una quantitat ridícula de llocs de treball en comparació amb les energies renovables, sabem que la majoria de la població la rebutja... i tot i amb això, el Govern del PSOE s’entesta en incomplir de manera flagrant el seu programa electoral (un cop més) i allargar la vida de la central d’Ascó, com ja va fer fa uns mesos amb la de Garoña, cedint de forma descarada a les pressions dels lobbys econòmics pro-nuclears.

A Alemanya Merkel s’ha vist obligada a aprovar un pla de tancament de nuclears, a Itàlia, el referèndum ciutadà va deixar un aclaparador 98% contra les nuclears, a França el Govern estudia una proposta de canvi de model energètic. I a casa nostra? Ni referèndum, ni canvi de model, ni energies renovables. Res de res.

Els darrers accidents, de Fukushima o de Nimes, ens haurien de fer recapacitar i apostar per un nou model energètic sostenible a llarg termini, socialment més just, saludable i segur. No és qüestió d’alarmisme, és qüestió de fets consumats. L’energia nuclear, és un producte perillós del passat.

Ara necessitem polítics que entenguin la necessitat d’aquest canvi de model, que no siguin titelles en mans dels poderosos i que s’atreveixin a fer allò que és just i necessari.