05.03.14

Quant val la nostra salut?

Autor: Josep Casasnovas Vaquero
Càrrec de l'autor: Portaveu Grup Municipal ICV-EUiA
Publicat a: Butlletí Municipal Granollers Informa

Al Ple de gener, el govern municipal va aprovar la pròrroga del Servei de transport urbà de Granollers que, entre d'altres coses, incloïa la renovació de dos dels autobusos que presten el servei.

Des d'ICV-EUiA pensem que era una excel·lent oportunitat per a que els dos autobusos que s'adquiriran per renovar la flota haguessin estat de tipus elèctric o híbrid. Es tracta de fer un pas endavant i no continuar amb un model obsolet de combustibles fòssils, que a més de contaminar, és una de les causes principals de la crisi energètica i ambiental que patim a tot el planeta.

Avui dia hi ha models d'autobusos sostenibles que permeten realitzar els trajectes habituals del transport públic de Granollers i municipis del voltant amb total garantia, i amb molta més eficiència i menys costos que els vehicles convencionals.

El proper mes de setembre entrarà en vigor la normativa “EURO VI”, un reglament europeu que obliga a reduir un 50% les emissions d'òxids de nitrogen i a incorporar tecnologies per el post tractament de gasos, entre d'altres. Els autobusos adquirits per l'Ajuntament, obeeixen encara a la normativa “Euro V”, que ja està en vies de caducitat, i que quedarà definitivament derogada, casualment, tot just dos mesos després de la posada en circulació dels dos autobusos esmentats.

Aquesta carambola provocarà que els autobusos compliran la normativa per un marge de dos mesos, però els granollerins i granollerines haurem de respirar la seva contaminació (un 50% més alta) durant els propers 12 anys, com a mínim. La diferència de costos entre els dos models és mínima en comparació amb el risc per la salut de la població, que suposa perpetuar un sistema de transport antic, nociu i amb data de caducitat.


Per ICV-EUiA la salut dels nostres veïns i veïnes és la màxima prioritat. I el respecte al nostre entorn, l'utilització de noves tecnologies i models de mobilitat més sostenibles, també. La política sempre és qüestió de prioritzar i afrontar per ordre totes les necessitats que té una ciutat. Nosaltres prioritzem un Granollers més verd, més saludable i més sostenible.