17.10.13

¿Per què Barcelona no ha d’acollir els JJOO d’Hivern?

Autor: Ricard Gomà
Càrrec de l'autor: President del grup municipal d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona
Publicat a: El Periódico de Catalunya
Estic convençut que sense llegir aquest article moltes persones saben respondre fàcilment a la pregunta. Els arguments són múltiples, des d’ICV-EUiA els hem defensat des que l’alcalde Hereu va llançar la proposta en el mandat passat. Però a les raons de fons, basades en el model de ciutat que volem preservar per Barcelona, o basades en el desafiament climatològic que suposa organitzar una competició d’esports de neu en una ciutat mediterrània, s’hi afegeixen ara poderosos motius d’inoportunitat.
En molts barris de la ciutat, barcelonins i barcelonines han vist en els darrers anys com es reduïa la seva renda mensual, molts perdien la feina, d’altres casa seva. Els qui ja vivien en condicions de fragilitat social han vist com aquestes s’agreujaven progressivament, fruit d’una crisi econòmica salvatge, provocada per una voracitat financera que ha acabat beneficiant els mateixos que van originar la crisi; però fruit, també, de polítiques d’austeritat insensibles impulsades per governs autoproclamats ‘dels millors’, i que s’han demostrat fins ara més amics del dogma neoliberal que de preservar els serveis públics que donen resposta a les necessitats de la gent.
Si l’alcalde Trias apostés per continuar en la cursa olímpica, es fa difícil imaginar com explicaria a la ciutadania de Barcelona que no disposa de recursos suficients per ampliar la xarxa d’escoles bressol públiques, per fer créixer el parc d’habitatge de lloguer social, per mantenir obert el CAP de Carreras Candi o per restablir el servei dels busos de barri els caps de setmana, però sí ha trobat 213 milions d’euros que reserva en un calaix per construir un palau de gel i un anell de velocitat.
L’oficina tècnica que ha preparat la candidatura –amb el rigor i la solvència de qui l’encapçala-- xifra en uns 2.600 milions la inversió necessària per desenvolupar els Jocs. La quantitat equival al conjunt de retallades que en els darrers dos anys ha decretat el govern de CiU sobre la sanitat, l’educació i els serveis socials públics. És comprensible per a algú que calgui tancar quiròfans i acomiadar mestres apel•lant al ‘mantra’ de la precarietat financera, però hi hagi disponibilitat pressupostària per organitzar uns Jocs Olímpics d’Hivern? Si el govern de Barcelona perseverés en el projecte, garantint davant del COI que es podrà dur a terme la inversió milionària necessària, no estaríem llavors davant d’un frau clamorós a la ciutadania?
S’inclouen en la candidatura infraestructures essencials per al territori com el desdoblament de la línia ferroviària entre Montcada i Vic, i la millora de la connexió amb el Ripollès i la Cerdanya. Aquestes infraestructures són prioritàries per respondre a les necessitats de mobilitat de les persones que viuen en aquestes comarques, així com per al reequilibri i la vertebració del territori. Han de ser un compromís ineludible de la Generalitat i de l’Estat, que no poden sotmetre-les al plantejament xantatgista de fer-les penjar d’un fil, condicionades a l’eventual celebració d’un macroesdeveniment esportiu.
Tenim, doncs, motius de pes per dir ‘no’ a aquest projecte, ni el 2022, ni en edicions futures, i estem convençuts que les raons són àmpliament compartides per la ciutadania de Barcelona. Sortosament, la precària minoria política amb què governa l’alcalde Trias l’ha forçat a comprometre’s a sotmetre la decisió a una consulta ciutadana, com han fet d’altres ciutats aspirants i com des d’ICV-EUiA, juntament amb d’altres grups, li hem exigit. Així, si l’alcalde insisteix a mantenir la ciutat en la cursa olímpica, serem molts i moltes els qui podrem respondre-li per què Barcelona no ha d’acollir els Jocs d’Hivern.