18.02.12

Retorn al passat en la política urbanística: CiU i PP es posen d'acord.

Autor: Joan Boada
Càrrec de l'autor: President d'ICV Comarques Gironines
Publicat a: www.joanboada.cat

Aquesta setmana s'ha aprovat al Parlament una reforma de la llei d’urbanisme. Després d’haver elaborat el 2010 un text refós de la normativa urbanística de Catalunya, el Govern de CiU amb el suport del PSC ha fet un procés involutiu en l’urbanisme, com en totes les altres matèries que el Govern d’esquerres va fer progressar.

El diagnòstic segons CiU i el PSC: les normes urbanístiques impedeixen el lliure mercat, la protecció del territori dificulta el desenvolupament urbanístic i l’habitatge públic competeix deslleialment amb el privat. A més les competencials municipals són excessives i cal limitar-les.

Temes clau: La creació de dos figures urbanístiques, “el Pla director d’interès supramunicipal” i els “plans especials autònoms” on, el Govern, per raons socioeconòmiques o estratègiques pot imposar una actuació, un macro complex d’oci com l’anomenat “Eurovegas” per exemple, saltant-se l’autonomia municipal i la planificació urbanística i territorial.

S’ha baixat l’aprofitament i la cessió de sòl al 15% en general i al 10% en alguns casos. I ara ja no serà obligatori usar els aprofitaments en mans dels ajuntaments per construir habitatge públic o infraestructures socials sinó que es podrà vendre el sòl. Altra vegada tornem a les normatives que varen permetre la bombolla immobiliària i l’especulació urbanística.

El sòl qualificat ja no té límit per a la seva execució urbanística. Fins ara el promotor tenia quatre anys per desenvolupar el Pla i si no ho feia en aquest període tornava a la qualificació inicial. Ara deixen la qualificació tat si s’executa com si no i així mantenen el valor expectant del sòl. Mesura feta expressament perquè bancs i caixes, amb molt de sòl degut a la seva activitat especulativa, puguin mantenir el valor de les seves propietats i així equilibrar els seus balanços.

Una modificació de la llei de l’urbanisme feta a mida de promotors, bancs i caixes i que torna a posar en actiu als especuladors, si és que mai han aturat la seva feina. Em dona la sensació que els socialistes, i en concret en Nadal, estan més còmodes, en aquest temes, amb CiU que amb ICV.

Així no es crea cap alternativa a la dreta ultraliberal que representen CiU i el PP, això només demostra la pèrdua del nord dels socialistes, si és que mai l’han tingut.