14.02.08

SÓC UN DELINQÜENT

Autor: Jordi Manils, coordinador comarcal de Joves d'Esquerra Verda

Publicat a: Línia Vallès
Sí senyores i senyors, sóc un delinqüent. Almenys això és el que pressuposa el Govern Central i la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), que no respecten amb el seu nou impost, amparats en l’excusa de lluitar contra la pirateria, la presumpció d’innocència de gran part de la ciutadania de l’Estat.

Molts haureu sentit parlar del Cànon Digital. Doncs bé, aquest cànon s’aplicarà a tots els soports digitals que puguin ser susceptibles de violar la Llei de Propietat Intel•lectual. Això és, telèfons mòbils, càmeres de fotos, scànners, impresores, fotocopiadores, CDs, DVDs, memòries USB... Com ho llegiu!! Ara, pel simple fet de comprar una impresora, l’Estat pressuposa que la faré servir per a copiar articles restringits, i per tant, em cobren un impost “preventiu” que va a parar a mans de la SGAE. Pel fet de comprar un CD en el que vull grabar-hi els meus apunts de la universitat, he de pagar un impost que enriquirà (encara més) els Alejandro Sanz, Bisbal, Ramoncín i companyia. Que ningú s’equivoqui, els músics que comencen, els joves escriptors o les editorials alternatives no en veuran ni cinc d’aquesta estafa. Com sempre, s’enriquiran els qui més tenen.

El Govern del PSOE es defensa dient que “tot plegat, són només uns centimets”. Davant d’això dues consideracions. Primera, són els meus centimets i no té perquè embutxacar’se-ls un individu que no coneixo, que fa una música que no escolto i que no sap ni quants diners té, ben al contrari que molts dels que pagaran l’impost que han de comptar cada cèntim per arribar a final de mes. I segona, aquests “centimets” suposen en el cas dels CDs un encariment del 45% del producte, en el cas de les memòries USB un 28%, en el cas dels telèfons mòbils fins un 7%, i si parlem de fotocopiadores o escàners la cosa oscila entre un 10 i un 30% d’augment del preu. Tot plegat, l’SGAE ingressarà més de 100 milions d’euros anuals sense fer res. Així, jo també vull ser defensor de la cultura!!

De moment s’han recollit a internet més de 2.000.000 de signatures verificades. ICV-IU va portar el tema al Senat, a través de l’esmena Guillot, i va aconseguir que la majoria de la cambra hi votés en contra, però el Congrés ha aprovat el cànon sense escoltar la multitud de veus crítiques d’usuaris, sindicats, empresaris i partits. Suposo que aquestes són les polítiques socials de que parlen Zapatero i Carme Chacón.

Una última cosa... Si tornen a guanyar, posaran també un cànon als bolígrafs, als llapissos i als folis i llibretes, pel fet de ser eines susceptibles d’utilitzar-se per a copiar i reproduir de forma fraudulenta algunes obres literàries?