24.10.08

Per al treball decent i amb drets

Autor: Josep Torrecillas
Càrrec de l'autor: Vicepresident d'ICV del Vallès Oriental
Publicat a: torrecillas.blogspot.com

La Confederació Sindical Internacional convoca el dia 7 d'octubre a tots i totes els treballadors i treballadores de tot el món ha manifestar-se contra les desigualtats socials i un treball digne. A Catalunya els sindicats de CCOO, UGT i USOC també fan una crida a la mobilització per una feina digne i amb drets, contra la directiva del temps de treball, contra la pobresa i la desigualtat i per la solidaritat internacional.

Aquesta és l a primera mobilització global davant una globalització capitalista que cada vegada desregula més els mercats laborals i envia a moltíssimes persones a l'atur i a la pobresa.

Les polítiques neoliberals que s'han aplicat durant una dècada (i continuen aplicant-se) ha portat molts beneficis per als poderosos, però en canvi l'immensa majoria de la ciutadania ha patit les injustícies d'aquest model econòmic.

Aquests dies estem veient com el model econòmic imperant ha entrat en crisi i aquells que volien una permanent desregulació de l'economia impulsada per la doctrina neoliberal han tingut que demanar la intervenció de l'Estat i amb això ha quedat (si quedava alguna dubte) desautoritzada la doctrina econòmica neoliberal que amplis sectors de la ciutadania a tot el món han vingut denunciant.

Cal doncs un altre model econòmic, de rostre humà, que faci front a la fam, a la pobresa, a les desigualtats de gènere, i que aposti per un treball digne i per drets laborals i socials.

 

En l'àmbit europeu aquesta jornada també és important ja que les polítiques neoliberals també volen imposar una jornada laboral de 65 hores, modernitzar el dret laboral que sota aquest eufemisme el que es vol és flexibilitzar més el mercat laboral i menys drets per als treballadors i treballadores.

 

Sens dubte aquesta mobilització internacional marcarà un abans i un desprès on l'esquerra social i política enfortirà els instruments i el pensament a un món globalitzat, perquè ara és l‘hora de globalitzar la resposta  a un model econòmic injust, inhumà que s'ha vist que ha fracassat.