18.09.08

VOLEM MÉS I MILLORS TRENS!

Autor: Jordi Manils

Publicat a: jev-jic.org
No és cap noticia que Renfe no va bé. Els que utilitzem els seus serveis habitualment ja ho tenim clar fa anys. La noticia és que, arran de les últimes avaries a la xarxa de Rodalies de Renfe, que ha sumat incidències i retards cada dia durant els darrers dos mesos, fins i tot aquells qui no fan servir el transport públic de forma continuada, s’han adonat que alguna cosa no rutllava. Les catalanes i els catalans hem perdut prop de 20 milions d’euros en hores perdudes per retards, segons un estudi publicat recentment.

El servei de Rodalies ha viscut un deteriorament evident que no es deu només a la dificultat de compaginar les obres contrarellotge de l’AVE (que encara no han arribat, ni molt menys, al seu punt de màxima problemàtica), tal com ens han intentat fer creure, sinó també, i de manera primordial, a la manca d’inversions per part del Govern central que es remunten a l’època d’Aznar i que ha continuat amb l’executiu socialista, i a la llunyania de l’àmbit de presa de decisions.

Quan el nou Estatut, aprovat àmpliament en referèndum, contemplava el traspàs de rodalies Renfe a Catalunya, ho feia per intentar pal•liar alguns dels problemes existents i evitar-ne de nous. En definitiva acostar la solució dels problemes a la realitat territorial, ja què és molt difícil des d’un despatx a Madrid solucionar els problemes quotidians que tenim els catalans i les catalanes.

Renfe transporta cada dia prop de 400.000 passatgers, moltíssims més que l’AVE, que pel preu dels seus bitllets i per la seva funció només és a l’abast d’alguns privilegiats i que a més de no ser necessari, no està acomplint els objectius previstos. No podem entendre doncs, perquè més del 95% del pressupost s’inverteix en l’AVE, un tren que només utilitza un 5% de la població, i Rodalies Renfe, el servei que utilitza el 95% de la gent, només rep un 5% de les inversions. És el món al revés. És, tal com diu l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), un atac als interessos generals per culpa de la Alta Velocitat. Per això hem de seguir insistint que volem més i millors trens, ens ho mereixem.

Jordi Manils

Coordinador de Joves d’Esquerra Verda - Vallès Oriental