06.12.15

“El 20D és l'oportunitat d'avançar cap a un Procés Constituent a Catalunya”

-El candidat número 2 d'En Comú Podem per Girona, Joan Luengo, demana superar el marc jurídic de les autonomies i construir un projecte decidit lliurement en un referèndum vinculant. -Luengo lamenta que la Constitució sigui “un fòssil guardat en un museu que només s'exhibeix per reprimir els drets socials i la sobirania popular”

En Comú Podem Procés Constituent

Els candidats u i dos d'En Comú Podem per Girona han reivindicat a Banyoles la necessitat d'iniciar un Procés Constituent que trenqui amb la crisi política, econòmica i social “a què ens ha portat el marc constitucional de la Transició. Volem exercir el nostre dret a decidir-ho tot i el 20D és l'oportunitat d'avançar cap a un Procés Constituent a Catalunya. Per decidir el nostre futur polític, però també com s'ha d'organitzar la societat avui, amb uns criteris molt diferents dels que teníem després d'una dictadura tancada en fals, i de la transformació d'una economia dirigida a la de lliure mercat. La Constitució és, avui, un fòssil que es va guardar en un museu, i que només s'exhibeix, darrere d'una vitrina, per reprimir els drets socials i la sobirania popular” ha comparat Joan Luengo, fent referència a la modificació exprés de l'article 135 del text constitucional per assegurar el pagament del deute financer per davant de les necessitats socials, i al recorrent ús polític de la Constitució i dels tribunals per retallar les aspiracions democràtiques d'autogovern de Catalunya. “Hem de superar el marc jurídic de les autonomies i construir un projecte en comú, sota la forma que sigui, però que el decidim lliurement en un referèndum vinculant ”, assegura Luengo.

 

En Comú Podem reclama l'inici de processos constituents arreu de l'Estat, i a Catalunya de forma no subordinada a ell, per assolir la màxima expressió de la sobirania popular, amb solidaritat i respecte a les nacionalitats històriques i al paper del municipalisme. Es vol recuperar un marc jurídic i institucional que garanteixi els drets socials, i contempli la introducció de nous drets, ambientals i de ciutadania, així com aspectes objectius en termes de laïcitat, paritat... 

 

Així mateix, aquest Procés Constituent seria la porta d'accés a la sobirania del poble, a la capacitat de decidir, tant davant de l’Estat, com davant dels mercats. “No aconseguirem cap quota de sobirania si no podem decidir si ens sotmetem als poders financers de la Troika, o al TTIP. Volem més sobirania i més autogovern” per millorar les condicions de vida de les classes populars”, afirma el candidat número 2 d'En Comú Podem, qui també assenyala la legitimitat i la gestió del deute financer com un afer de sobirania.