15.02.16

Aina Vidal porta al Congrés el col·lapse per obtenir el certificat de penals

La diputada d'En Comú Podem demana al Govern si aplicarà alguna mesura urgent per resoldre el problema

Cua de gent esperant el seu torn aquest dimarts al migdia al carrer Garcilaso

La diputada d’En Comú Podem, Aina Vidal, ha registrat una bateria de preguntes dirigides al Govern per tal de demanar explicacions i denunciar la situació que pateixen molts i moltes docents obligats a fer llargues cues per obtenir el certificat de penals ja que a Catalunya hi ha una única oficina que els expedeix sense tenir en compte, a més, que implica una “clara vulneració del dret a la intimitat de les persones que aspiren a ocupar aquests llocs de feina”. “Pensa el Govern aplicar algun tipus de mesura urgent per resoldre de forma eficaç aquest problema? És conscient el Govern del perjudici que el col·lapse de l'única oficina disponible a tota la comunitat autònoma de Catalunya està provocant en les persones afectades?”, ha demanat Vidal.

De la mateixa manera, la diputada d’En Comú Podem ha preguntat al Govern si és conscient del perjudici que provoca en el dret a la intimitat dels/les potencials treballadors/es el fet de requerir un certificat que inclou no només informació específica sobre delictes sexuals, sinó tota la trajectòria penal del candidat. “S'incorre així en una actuació il·lícita que vulnera el dret a la intimitat del treballador i la llei de protecció de dades”, posa de manifest Vidal en l’exposició de motius.
Però més enllà d'això, el principal problema que en aquests moments s'està produint, ha explicat Vidal, és la saturació de l'oficina encarregada d'expedir els certificats.

“Aquesta situació està provocant un cost desproporcionat a les persones que necessiten la certificació ja que estan veient-se obligades a romandre dies sencers en una cua que sembla no tenir fi. Si bé és cert que el certificat també es pot obtenir telemàticament -si es disposa de signatura digital o el DNI electrònic- o per correu postal, resulta del tot inadmissible que el Ministeri de Justícia hagi habilitat únicament una sola oficina per gestionar un tràmit que afecta milers de persones i que a més ho hagi fet sense ni tan sols posar a disposició un sistema de cita prèvia”, ha lamentat.

Per això, la diputada d’En Comú Podem també ha preguntat al Govern per quina raó no va habilitar un sistema de cita prèvia que hagués agilitat la gestió de l'expedició dels certificats esmentats.