16.05.17

Aina Vidal reclama abolir l’article penal que “criminalitza” els piquets durant les vagues

La diputada ha recordat que prop de 300 sindicalistes han estat processades i estan en risc d’anar a presó per exercir un dret constitucional

Aina Vidal durant una intervenció al Congrés dels Diputats

La diputada al Congrés dels Diputats d’En Comú Podem, Aina Vidal, ha presentat en seu parlamentària una proposició per eliminar l’article 315.3 del Codi Penal que regula les sancions per participar en vagues i piquets. Vidal creu que aquest article “criminalitza la vaga”, fet que ha considerat “una aberració” i una “degradació democràtica flagrant” que només afavoreix la intimidació per part de les empreses.

“Heu fet ús d’un fòssil jurídic tardofranquista”, ha recriminat la diputada al Partit Popular. “Per desmuntar els drets dels treballadors era necessari reprimir la protesta social, criminalitzar la vaga i sobretot els qui la fan possible”, ha apuntat. “No conec piquet més efectiu i coactiu que el que exerceix la patronal els dies de vaga”, ha explicat Vidal, “i curiosament no es coneix cap empresari jutjat per coaccions”.

Per la diputada, la reforma del Codi Penal realitzada pel Partit Popular l’any 2015 no va ser res més que una “ofensiva contra el drets de la ciutadania” i ve a demostrar que només es va dur a terme per rebaixar les penes a les empreses per coacció, fet que ha titllat de “capitalismo de amiguetes”.

La proposició de llei presentada per En Comú Podem reclama, també, el sobreseïment de totes les causes obertes i la revisió de les condemnes de les persones a les qui se’ls hagi aplicat aquest article, contemplant indemnitzacions pels perjudicis soferts. Vidal ha recordat que en els últims anys prop de 300 persones han estat jutjades per participar en vagues i piquets, i algunes, fins i tot, han estat condemnades a penes de presó.

De ser aprovada, el text de la proposició passarà a ser treballat per una comissió i el document final es tramitarà com a llei.