28.06.16

Les alcaldesses de Badalona i de Barcelona i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència han visitat aquest matí el vaixell i han saludat la tripulació

L’ONG badalonina disposa d’un local cedit al Port de Badalona on el vaixell medicalitzat hi té la seva base

L’ONG badalonina disposa d’un local cedit al Port de Badalona on el vaixell medicalitzat hi té la seva base

 

Una setmana després d’ajornar per motius tècnics la seva sortida des del port de Badalona, el vaixell Astral de l’ONG Proactiva Open Arms ja ha salpat cap a les aigües del Mediterrani Central amb l’objectiu d’ampliar el seu operatiu permanent a Lesbos, a Grècia. L’Astral és un veler medicalitzat que realitzarà tasques de vigilància i salvament davant les costes de Líbia. Les alcaldesses de Badalona, Dolors Sabater, i de Barcelona, Ada Colau, juntament amb el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, han visitat aquest matí el vaixell i han saludat la seva tripulació abans d’abandonar el port badaloní.

Recordem que Proactiva Open Arms disposa d’un local cedit al port de Badalona on el vaixell medicalitzat hi té la seva base. Aquest veler, cedit per un empresari italià a l’ONG, ha estat convertit després d’una remodelació integral feta al port de Badalona en un vaixell polivalent medicalitzat. L’Astral està dotat amb tecnologia actual i els sistemes de comunicació necessaris per poder treballar de forma coordinada amb autoritats marítimes i organitzacions que treballin a la zona.

Des de Proactiva Open Arms, el director d’aquesta ONG badalonina, Òscar Camps, i el capità del vaixell Astral, Andreu Rul·lan, han indicat que un cop estiguin davant de la costa de Líbia podran “localitzar refugiats que intentin travessar el Mediterrani, protegir-los i evaquar-los si és necessari”. També han explicat que col·laboraran amb els serveis de guardacostes i altres ONG. El vaixell Astral compta amb un petit hospital, metges voluntaris i una capacitat per a un màxim de 150 persones. La tripulació farà torns de 15 dies.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha dit que “davant del drama humanitari de la magnitud del que s’està vivint actualment en aquesta zona de la Mediterrània i davant una resposta que ens avergonyeix de la pròpia Europa, una iniciativa com aquesta de Proactiva Open Arms servirà per salvar vides de persones que fugen de la guerra i de la misèria”. “Per a Badalona, el fet que una ONG de la ciutat hagi posat l’alerta a la societat, hagi denunciat aquest drama i alhora estigui intervenint i actuant per salvar vides ens satisfà perquè som una ciutat solidària”, ha afegit.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que “és un orgull acompanyar avui la sortida d’aquest vaixell d’Open Arms que en realitat simbolitza l’esperança per a l’Europa que volem. Des de baix, la ciutadania s’està organitzant de forma exemplar i està demostrant que les coses es poden fer d’una altra manera, que es poden defensar els drets humans, que es pot prioritzar la vida humana, i no només dir-ho, sinó fer-ho”. “Això és un petit miracle fet per la voluntat de molta gent que no es resigna ni a la injustícia, ni a la violació dels drets humans, ni a que algú es mori ofegat al Mediterrani quan hi ha recursos per evitar-ho”, ha afegit.

Per la seva banda, el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha afirmat que “cal posar de manifest que hi ha una urgència que reclama una resposta immediata i el fet que hi hagi gent que de forma altruista i voluntària com és el cas de moltes organitzacions, entre elles Open Arms, que fan aquesta feina posa en evidència que les administracions no estan fent una feina que haurien d’estar fent. Hi ha una necessitat i hi ha gent disposada a donar una resposta. Les administracions han d’estar al servei d’aquesta demanda i han d’ajudar les persones que estan donant una resposta a la pitjor crisi que està vivint en aquests moments la Unió Europea”.

Des de setembre de 2015, Proactiva Open Arms està desenvolupant la seva tasca humanitària a Lesbos (Grècia), al mar Egeu, ajudant els refugiats a desembarcar a la costa grega amb les millor condicions de seguretat possibles. Aquesta ONG ha ajudat més de 140.000 persones.