07.03.17

Barcelona reclama a Brussel·les més veu per a les ciutats com a antídot a l’euroescepticisme creixent

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, participa a la cimera d’alcaldes organitzada per la xarxa Eurocities que busca estratègies per afrontar l’augment del populisme

Laia Ortiz durant la trobada d'alcaldes a Brussel·les

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha participat aquest dimarts a Brussel•les a la cimera organitzada per la xarxa d’Eurocities, la principal organització local del continent i que des del 1989 agrupa els alcaldes europeus en un fòrum pensat perquè puguin compartir idees i intercanviar experiències que serveixin per afrontar els problemes que van sorgint. La cimera d’aquest dimarts, sota el títol ‘El futur d’Europa: com afrontar l’augment del populisme i l’euroescepticisme’, ha servit perquè Barcelona insisteixi en la importància de reclamar més veu per a les ciutats i un major esforç per revertir les desigualtats com a antídot a aquest fenomen. “Els ciutadans han de sentir que Europa no els gira l’esquena cada dia una mica més”, ha expressat Ortiz en una de les reunions celebrades com a representant de l’Ajuntament de Barcelona.

“Cada cop que un ciutadà europeu llegeix als diaris declaracions com les del comissari Dimitris Avramopoulos del passat dijous, sobre la intenció d’accelerar l’expulsió de més d’un milió de refugiats sense papers, es trenca una mica més Europa, es desdibuixen els seus valors fundacionals i s’ataca la il•lusió i la confiança que la voluntat del poble europeu sigui representada i defensada a les seves institucions”, ha expressat Laia Ortiz, en un discurs en què també ha recordat la massiva manifestació el passat 18 de febrer a Barcelona en defensa de l’acollida dels refugiats.

A més a més, i en resposta a la trobada ahir a França entre els líders europeus Angela Merkel, François Hollande, Paolo Gentiloni i Mariano Rajoy en la qual tots quatre van apostar per la creació d’una Europa de vàries velocitats, Ortiz creu que és “decebedor” veure com aquest debat oblida els principals reptes actuals d’Europa: la desigualtat, la pobresa, la millora de la democràcia i el canvi climàtic. “Si alguna cosa ha fracassat és el model basat en la integració només per interès econòmic, oblidant la gent”, ha afegit.

La responsable de l’àrea de Drets Socials a Barcelona també ha tingut ocasió d’intercanviar opinions amb el vicepresident de la Comissió Europea, Jyrki Katainen, sobre les inversions europees a les ciutats i el pla Juncker amb el fons estructural. Ortiz ha reiterat que les estructures europees actuals no són suficients perquè la veu de les ciutats i els seus ciutadans siguin escoltades: “La nostra voluntat és portar la veu de la ciutadania que vol ser europea, que veu Europa com el seu entorn natural, però que no accepta una sèrie de tractats i regles que ataquen valors tan fonamentals com la justícia i la democràcia”, ha afegit, per contraposar aquest model amb una Europa més solidària i més humana. A banda d’això, l’ortodòxia econòmica neoliberal ha fet que creixin les desigualtats al continent i, de retruc, que el divorci entre la ciutadania i Europa sigui cada cop més gran, ha destacat Ortiz.

A la reunió organitzada per la xarxa Eurocities hi han participat 17 alcaldes de ciutats europees, entre ells els de Berlin (Klaus Lederer), Atenes (Giorgios Kaminis), Florència (Dario Nardella), Gdansk (Pawel Adamowicz), Estocolm (Karin Wanngard) o Nantes (Johanna Rolland), a banda del vicepresident de la Comissió i europarlamentaris com Guy Verhofstadt.