10.11.16

Catalunya Sí Que es Pot demana al Govern que compleixi els acords del sector i del Parlament sobre polítiques agràries, ramaderes i forestals

Hortènsia Grau alerta que cal “un nou model de país” per donar resposta a reptes com l’accés a la terra, la protecció del sòl agrari o els usos de l’aigua, així com destinar més recursos al Pla de Desenvolupament Rural

Hortènsia Grau durant una intervenció en el Parlament de Catalunya

Catalunya Sí Que es Pot, a través de la seva diputada portaveu en temes de medi ambient Hortènsia Grau, ha fet avui una radiografia de l’estat del sector agrari, ramader i forestal a Catalunya mitjançant una interpel·lació a la Consellera Meritxell Serret. “Insistim en el compliment de les resolucions acordades amb el sector i aquest Parlament”, ha dit la diputada, que ha afirmat que “amb consens i amb diàleg” es podria millorar la situació que pateix el sector.

Segons la diputada el país s’enfronta “a reptes molt grans sobre el model agrícola i ramader”, i n’ha explicat alguns com ara l’accés a la terra i la protecció del sòl agrari. “Cal introduir una cultura del sòl agrari que el protegeixi perquè és un recurs limitat”, ha dit Grau, que ha denunciat que fins ara “no s’ha desenvolupat ni protegit el sòl agrari”. Un segon eix ha estat el del pacte nacional d’usos de l’aigua en general, i la situació del Canal Segarra-Garrigues en particular, amb el què la diputada ha assegurat que actualment “tenim un problema”. “Hem de replantejar tota aquesta infraestructura, i sembla que el departament està més preocupat en com evitar les multes de Brussel·les a una via que no està aprovada”, ha criticat la diputada de la confluència.

El Pla de Desenvolupament Rural (PDR) ha estat un altre dels elements importants que Grau ha situat en la seva intervenció, i en particular l’incompliment dels compromisos de la Generalitat en matèria de pagaments al sector. “Sorprenentment s’han saltat aquestes mesures i tenim una retallada del 20%”, ha denunciat la diputada, que a més ha explicat que aquesta retallada repercutirà en els propers 5 anys “a no ser que es canviï el reglament” anant a les instàncies europees. És per això que ha plantejat a la Consellera la possibilitat de “plantejar aquest canvi” al PDR “a partir del 2017”.

Els nitrats, provocats pels residus purins i sobre els quals Grau ha declarat que Catalunya té “un model que no és sostenible” perquè produeix “el 42,2% de la producció de carn de porc de tot l’Estat, amb més d’un porc per habitant”, les mesures compensatòries als ramaders de muntanya o la problemàtica del Cargol Poma que afecta els pagesos del Delta de l’Ebre han estat alguns dels altres problemes que la diputada ha volgut posar sobre la taula en la interpel·lació i que també es veuran reflectits, en el proper ple, a la moció subsegüent.