17.02.16

Catalunya Sí Que es Pot insta a reforçar les mesures preventives per evitar abusos sexuals a menors

La diputada Gemma Lienas constata que en els casos detectats al col·legi dels maristes de Sants-Les Corts i La Salle “ha fallat l’escola, la Fiscalia i el Departament d’Ensenyament”

Gemma Lienas en una interpel·lació al Parlament

La diputada de Catalunya Sí Que es Pot Gemma Lienas ha interpel·lat avui la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, sobre les mesures per garantir la protecció dels menors en l’àmbit educatiu i altres espais formatius, després dels casos d’abusos a nens i nenes al col·legi dels maristes de Sants-Les Corts i La Salle. En el Ple del Parlament, Lienas ha instat el Govern a reforçar les mesures preventives per tal d’evitar aquests casos, i ha constatat que “ha fallat l’escola, el Departament d’Ensenyament i la Fiscalia”.

“Ha fallat l’escola, que diu que no coneixia el protocol de la Generalitat i que no ho va notificar al Departament ni a la DGAIA; ha fallat el Departament d’Ensenyament, que no té clar si el protocol obliga les escoles concertades a comunicar-li el cas; i ha fallat la Fiscalia, que no va perseguir el delicte d’ofici”, ha assenyalat la diputada. Lienas ha sostingut que els abusos sexuals a menors coneguts aquests dies “ens han de portar a tots i totes a reflexionar sobre què ha passat, què ha fallat i com es podia haver evitat, de manera que un fet com aquest no torni a produir-se”. “Què farà el seu Departament perquè un cas així no es torni a repetir mai? Quines conseqüències administratives tindrà per a l’escola?”, ha preguntat a la consellera.

La diputada ha explicat que el 85% dels abusos sexuals es donen en entorns de confiança, només un 15% es produeix a mans de desconeguts, i es calcula que un de cada 5 menors és víctima d’abusos sexuals almenys una vegada a la vida. Davant aquesta realitat, ha lamentat que sovint “els drets dels infants i joves resten en un segon pla davant la protecció d’altres interessos, com el prestigi dels centres o entitats afectades”.

Lienas ha defensat que cal “millorar les polítiques per garantir la protecció dels i les menors” i ha incidit en la importància de la prevenció: “Els protocols estan centrats en la detecció del problema més que no pas en la prevenció. I això és essencial”, ha sentenciat. Pel que fa a la detecció, Catalunya Sí Que es Pot planteja diverses propostes de millora que passen per què el Departament d’Ensenyament s’hagi d’assegurar que els protocols arriben als centres, que el professorat, monitors i monitores de lleure i d’esport, catequistes, etc. rebin una formació que els permeti reconèixer els indicadors d’abusos sexuals i maltractaments, i evitar la indefensió del  professor o professora que vulgui denunciar.

D’altra banda, la diputada ha insistit en millorar la prevenció, amb l’ampliació de l'educació emocional per a nens i nenes a partir de P3 “per tal que siguin conscients d’allò que no han de tolerar-li a un company o companya o a una persona adulta”. “Els abusos sexuals a infants i joves són encara un tema tabú i cal trencar el silenci: silenci del sistema escolar, del sistema sanitari, del sistema judicial; en definitiva, de la societat de manera general”, ha conclòs.