12.04.16

Catalunya Sí Que es Pot vol mantenir el laboratori clínic al Trueta

Marc Vidal denuncia que el trasllat pot facilitar obrir les portes a oferir els serveis del laboratori clínic a centres sanitaris de titularitat privada

Imatge d'arxiu de l'Hospital Josep Trueta

El diputat de Catalunya Sí Que es Pot per Girona, Marc Vidal, ha presentat una proposta de resolució al Parlament perquè sigui debatuda a la comissió de Salut per demanar que no es traslladi el laboratori d'anàlisi clínic regional de l'Hospital Doctor Trueta, de Girona, al Parc Hospitalari Martí i Julià (Hospital de Santa Caterina), de Salt i perquè s'estudiïn les possibles millores funcionals amb els treballadors. Vidal també ha registrat 17 preguntes per escrit sobre el trasllat d'aquest servei, els avantatges i inconvenients per a la ciutadania, per als treballadors, el cost del trasllat i el nou pla funcional del laboratori, així com la implicació dels treballadors en el trasllat.

En aquesta proposta, el Grup Parlamentari Catalunya Sí Que es Pot demana que es mantingui aquest servei d'anàlisis a Girona, i que es deixi en suspens qualsevol trasllat previst fins haver estudiat les sinergies entre els dos centres de salut, i valorat, conjuntament amb els treballadors, la millora de la funcionalitat d'aquests serveis.

Per una altra banda, i amb la voluntat de disposar de més informació sobre el trasllat, el diputat Vidal també ha presentat disset preguntes escrites al govern per conèixer detalls sobre els objectius de millora que suposarà el canvi de lloc i el cost que suposarà, tant el trasllat com el transport ordinari de mostres entre els centres de salut i el laboratori; com millorarà el servei a la ciutadania i com preveu funcionar en les tres setmanes de trasllat, el pressupost del laboratori l'any passat, el cost de funcionament i el pla del nou laboratori, i si preveu oferir els serveis a entitats privades del sector. Vidal també pregunta sobre el paper dels treballadors i les treballadores en el projecte de trasllat, així com dels seus representants.

El laboratori i el trasllat

L’any 2013 es va preveure el trasllat del laboratori d’anàlisi clínic regional de l'Hospital Doctor Trueta, de Girona, al Parc Hospitalari Martí i Julià, de Salt, i l’any 2015 es van realitzar unes obres estructurals al laboratori amb un cost de 2,5 milions d’euros, i la realització del projecte del nou laboratori. Des d’aleshores, no es tenia cap notícia del seu trasllat imminent, publicat recentment als mitjans de comunicació. Amb l’excusa de l’ampliació d’urgències, adduint que està situat en uns espais sense possibilitat de creixement però que s’han destinat a lloguer per a activitats privades, i sobretot sense haver tingut la voluntat de buscar altre lloc, es traslladarà de manera imminent el laboratori de l’Hospital Trueta a l’Hospital de Santa Caterina, un canvi d’ubicació que pot facilitar obrir les portes a oferir els seus serveis a centres sanitaris de titularitat privada. Malgrat que el canvi d’ubicació permetrà guanyar espai que es destinarà a les urgències de l'Hospital Doctor Trueta, des de Catalunya Sí Que es Pot s'assegura que es podien haver buscat altres solucions.

Els treballadors i treballadores, ni els seus representants, no han col·laborat ni participat en el disseny del trasllat. Vidal veu “incomprensible” el trasllat del servei del laboratori d’anàlisi clínic regional des de l’hospital de referència de la regió sanitària de Girona fins a l’Hospital Santa Caterina. El trasllat significaria desproveir a l’hospital de referència de la demarcació d’un servei de laboratori clínic fet a mida de les necessitats assistencials requerides i desitjables per a oferir el millor servei als seus usuaris i usuàries, per qualitat, proximitat i immediatesa, i amb un previsible impacte negatiu sobre la qualitat del seu servei. Significarà també un augment en les despeses de transport de mostres entre Girona i Salt.