01.03.18

En Comú Podem aconsegueix que Espanya reclami a Israel que deixi d'aplicar "la legislació militar" als menors palestins

Sara Vilà ha denunciat que “els menors palestins no són jutjats sota la mateixa legislació que els israelians, sinó que el seu tractament jurídic és de caire militar” i ha exigit un tracte igualitari

En Comú Podem ha aconseguit avui l'aprovació d'un text a la Comissió d'Exteriors del Senat pel qual el Govern espanyol exigirà a l’estat d’Israel que deixi d’aplicar la legislació militar sobre els menors palestins. D'altra banda, el text també insta al Govern a recordar a Israel el darrer Examen Periòdic Universal, ja que com ha indicat la senadora Sara Vilà, "si Israel complís amb totes les recomanacions que fan els diferents països i organitzacions que van participar en l’Examen Periòdic de 2018 a Israel, tant Ahed Tamimi com la resta de menors palestins serien fora de presó". La Comissió d’Exteriors del Senat ha aprovat aquestes mesures amb el suport de tots els grups de la Cambra.

La portaveu d’Exteriors, Sara Vilà, tot i això, ha aprofitat la seva intervenció per denunciar “l’apartheid” que pateixen els palestins, ja que com ha explicat, els “menors palestins no són jutjats sota la mateixa legislació que els israelians, sinó que el seu tractament jurídic és de caire militar”. “Molts dels menors són detinguts sota la figura de ‘detenció administrativa’, un empresonament sense càrrecs ni judici previs, un fet il·legal i que vulnera la convenció de Ginebra”, ha explicat.

La senadora Vilà també ha criticat durament el paper que ha jugat el President dels EUA, Donald Trump, darrerament en retirar les ajudes als refugiats palestins i a l’haver reconegut Jerusalem com a capital d’Israel, i que, segons Vilà, ha contribuït a “incendiar encara més” una zona que pateix “la devastació d’un dels conflictes més greus del segle XX i XXI” a causa de l’ocupació per part d’Israel. “A mesura que Israel ocupa territoris i els drets dels israelians avancen, els drets i les terres dels palestins van retrocedint”, ha dit.

L'origen d'aquest text aprovat per tots els grups és una moció que En Comú Podem havia presentat a la Comissió, en la qual instava al Govern a reclamar l’alliberament d’Ahed Tamimi, la jove de 16 anys empresonada des de desembre per bufetejar a un soldat israelià, i dels més de 300 menors palestins empresonats. La iniciativa d'ECP també instava a l’Executiu a exhortar a Israel a complir amb la Convenció dels Drets dels Nens i a reclamar a les autoritats israelianes que ratifiquin els tractats i pactes internacionals per tal que es regeixin per la mateixa legislació internacional que la resta de democràcies.