21.10.16

En Comú Podem demana a Espanya un referèndum al Sàhara

Sara Vilà recorda que “els sahrauís pateixen una ocupació militar violenta per part del Marroc, patint violacions sistemàtiques dels seus drets més elementals"

La senadora del grup d’En Comú Podem Sara Vilà ha presentat una moció per demanar un referèndum per al Sàhara Occidental i diverses preguntes al govern espanyol per saber quines intencions té per quan Espanya assumeixi la Presidència del Consell de Seguretat de Nacions Unides al mes de desembre. Vilà ha recollit una proposta que CEAS (Coordinadora Estatal d'Associacions amb el Sàhara) ha impulsat i ha fet arribar a tots els grups polítics. El Sàhara Occidental és un dels 17 territoris no autònoms reconeguts per Nacions Unides i del seu procés de descolonització segueix sent potència administradora l'Estat espanyol raó per la qual els moviments socials i organitzacions que treballen pel poble sahrauí creuen que ha arribat l'hora de que el Sàhara obtingui el protagonisme que mereix.

Segons la senadora "milers de persones romanen en els campaments de població refugiada a Algèria des de fa més de 40 anys, sobrevivint a les dures condicions climatològiques i humanitàries gràcies a la tasca duta a terme pel Front Polisario per fer front a les adversitats. Els sahrauís pateixen una ocupació militar violenta per part del Marroc, patint violacions sistemàtiques dels seus drets més elementals ".

Per tot això la moció demana que, des de la Presidència del Consell de Seguretat de Nacions Unides que Espanya assumirà al mes desembre, "s'impulsi un debat vinculant sobre la necessitat que el Sàhara occidental abandoni la seva condició de territori no autònom i que s’impulsi des de l'ONU el procés de descolonització establint una data per a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació que permeti l'expressió lliure de la voluntat del Poble Sahrauí, tal com estableix la legalitat internacional. "