18.01.18

En Comú Podem exigeix la dimissió del ministre de l’Interior per la seva gestió de l’1-O

Joan Comorera ha demanat el desglossament per partides i quanties dels 87M d’€ que el Ministre ha explicat que s’han gastat durant l’operatiu a Catalunya

El senador d’En Comú Podem, Joan Comorera, ha exigit avui durant la compareixença del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, a la Comissió d’Interior del Senat responsabilitats polítiques com a conseqüència de la gestió de l’1 d’octubre “La seva gestió a Interior deixa molt a desitjar, han fet zero autocrítica”, ha dit, afegint que “han demostrat incompetència, desídia i manca de coneixements en seguretat i respecte a la situació a Catalunya”.

Comorera ha apuntat que l’operació va ser un “fracàs”, ja que no van impedir que més de 2 milions de persones votessin, tot causant ferits i fent malbé instal·lacions públiques. I és que el Govern va assegurar els dies previs al referèndum que no hi hauria urnes ni paperetes, i que tots els escenaris estaven previstos. “Tots els seus controls va ser infructuosos i encara no han donat cap explicació”, ha criticat el senador.

El senador d’ECP ha volgut recordar les paraules de la magistrada del TSJC, Mercedes Armas, qui va ordenar impedir el referèndum ‘sense afectar a la normal convivència ciutadana’, per demostrar que des del ministeri no es va ser capaç de seguir les ordres donades pel TSJC. Comorera ha explicat que les forces de seguretat ni van impedir el referèndum ni van respectar la normal convivència ciutadana, i ha considerat que l’acció policial va generar un mal superior al be que es pretenia aconseguir, fet que atemptaria contra el dret, tal com estableix el Tribunal Europeu de DD.HH.

Zoido ha explicat durant la compareixença per apuntar que la despesa total de l’operatiu ha estat de 87 milions d’euros, una despesa per la qual Comorera ha demanat el desglossament per partides i quanties. “Donar aquestes dades no afecta la seguretat de la ciutadania, afecta la seguretat del seu Govern, a la coherència del seu discurs”, ha criticat.

Comorera també ha aprofitat la presència del ministre per recordar que ECP ja va proposar la creació d’una comissió d’investigació sobre els fets de l’1-O a Catalunya a petició de l’Alt Comissionat pels DD.HH. de les Nacions Unides, i ha apuntat que aquesta va ser rebutjada per PP, PSOE i Cs ja que “no els interessa aclarir res sobre el que va ocórrer”. És per això que ha demanat explicacions al ministre sobre qui va donar l’ordre de carregar contra la població, qui va donar la contraordre de deixar de carregar, per què es va permetre l’ús de projectils de goma prohibits a Catalunya,  com es va realitzar l’elecció dels col·legis electorals on es va intervenir o si realment era necessari desplaçar efectius de la Guàrdia Civil i la Policia durant 3 mesos i mig a Catalunya.