04.06.18

En Comú Podem porta al Senat una llei per ampliar la concessió de la nacionalitat espanyola als descendents d'emigrants i exiliats

Sara Vilà: "Aquesta llei no va d'ideologies sinó de fer justícia amb els descendents d'emigrants exiliats per raons polítiques o econòmiques i que no veuen reconeguts els seus drets ni les seves arrels"

La senadora d'En Comú Podem, Sara Vilà, ha registrat al Senat una Proposició de Llei en matèria de concessió de la nacionalitat espanyola als descendents nascuts a l'estranger de pares i mares emigrants. Aquesta iniciativa parlamentària s'ha elaborat juntament amb el Centre de Descendents d'Espanyols Units (Ce.DEU), una agrupació que fa anys que denuncia l'absència de la disposició setena de la Llei de Memòria Històrica que regula aquesta qüestió i que exigeix una legislació d'acord amb la situació de molts dels descendents d'emigrats.

Aquests buits legislatius provoquen casos com el de famílies d'emigrants en els quals alguns descendents sí que tenen la nacionalitat i uns altres no en funció de si eren o no majors d'edat quan va entrar en vigor la disposició setena; o excepcions com el dels néts d'espanyoles casades amb un no espanyol abans de l'entrada en vigor de la Constitució de 1978, data fins a la qual no es va poder transmetre la nacionalitat.

A més, també queden fora d'aquest marc normatiu els néts i nétes de les persones emigrades per causes econòmiques que van obtenir la nacionalitat del país d'acolliment i van perdre l'espanyola abans del naixement del seu fill o filla i els néts i nétes que tenien la nacionalitat però la van perdre per no ratificar el seu desig de conservar-la en complir la seva majoria d'edat. Alguns d'ells van poder recuperar la seva nacionalitat i uns altres no a causa de la falta d'una instrucció específica per a aquest supòsit en particular que va deixar aquesta possibilitat a la interpretació de cada registre consular.

L'objectiu d'aquesta llei és, per tant, el de reparar situacions injustes o asimètriques sorgides per la falta de reconeixement de la nacionalitat a certs casos específics de descendents d'emigrats i emigrades.

Sara Vilà, senadora d'En Comú Podem i impulsora de la proposició de llei registrada, recorda que "el ministre Catalá es va comprometre en el ple del Senat a mirar amb bons ulls i col·laborar amb una llei com la que hem presentat." La senadora Vilà espera que aquesta sigui "una bona ocasió perquè tots els partits ens posem d'acord perquè no va d'ideologies sinó de fer justícia amb els descendents d'emigrants exiliats per raons polítiques o econòmiques i que no veuen reconeguts els seus drets ni les seves arrels. És una llei que ens beneficia a tots."