16.03.18

En Comú Podem pregunta al Govern pel temari sobre les Forces Armades que es vol implantar a les escoles i demana la seva retirada

La senadora Sara Vilà ha titllat de “vergonya” la unitat didàctica que, entre d’altres, ensenyaria als alumnes de primària el pasdoble ‘La Banderita o que assenyala els ‘fluxos migratoris irregulars’ com a amenaça per a la seguretat nacional

La senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, ha registrat una bateria de preguntes i una moció a la Cambra Alta entorn el temari sobre les Forces Armades i seguretat nacional que el Govern vol implantar a les escoles de primària. Tal com es va acordar entre els ministeris d’Educació i Defensa l’any 2015, les Forces Armades entrarien a les aules en un projecte de 240 pàgines repartides en 10 temaris amb activitats entre les quals destaquen que els alumnes aprenguin a cantar el pasdoble ‘La Banderita’ o portin el ritme de l’himne d’Espanya. El temari també ensenya les diferències entre els diferents cossos de seguretat de l’Estat i alerta sobre l’amenaça que suposa per Espanya els “fluxos d’immigració irregular” o la “proliferació d’armes de destrucció massiva”.

A la bateria de preguntes, Vilà requereix informació sobre quin propòsit educatiu té que els alumnes aprenguin ‘La Banderita’, així com si el Govern considera que animar els alumnes a assistir a desfilades militars i a reproduir vehicles bèl·lics en plastilina és compatible amb la Llei 27/2005 de foment de l’educació i la cultura de pau. De fet, la moció insta a crear una unitat didàctica d’acord a aquesta Llei per tal de promoure la cultura de pau.

La senadora considera que el temari “fomenta l’odi contra els immigrants”, ja que considera la immigració irregular una amenaça, per això, també demana al Govern si realment considera que la immigració irregular posa en perill els nostres valors i seguretat. “Sembla que el Govern de l’Estat vol que els nens i nenes aprenguin que la nostra seguretat depèn de què els refugiats i els immigrants econòmics no entrin a Europa”, ha dit. Per aquest motiu també pregunta al Govern si “és conscient que tots els atemptats jihadistes que s’han produït a Europa han estat comesos per ciutadans europeus”.

Pel que fa a l’amenaça que, tal com indica el temari, suposa la “proliferació d’armes de destrucció massiva”, Vilà assenyala la “hipocresia” del Govern, ja que Espanya permet la venda d’armes a Aràbia Saudí, un país denunciat pel Parlament Europeu per finançar el terrorisme, i perquè l’Estat encara no s’ha adherit al Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears de les Nacions Unides. Vilà, de fet, ja va presentar una moció al Ple del Senat per demanar l’adhesió d’Espanya al Tractat que va ser rebutjada a causa del vot en contra del PP i l’abstenció del PSOE.

La senadora també denuncia que la descripció de les tasques de les Forces Armades que se’n fa al temari és més pròpia de les ONG espanyoles que no pas de l’Exèrcit. “Fa temps que tant PP com PSOE ens venen una idea de les forces armades absolutament distorsionada i que res té a veure amb la realitat”, ha criticat la senadora, qui considera que ambdós partits volen normalitzar l’exèrcit com una professió més. “Descriure l’exèrcit com ‘herois i heroïnes nacionals’ és un menysteniment a la tasca de policies, forestals, bombers i metges que rescaten persones i es posen en situació de perill cada dia a casa nostra”, ha explicat Vilà tot referint-se al fet que la unitat didàctica considera que només els militars “es juguen la vida en l’exercici de la seva feina”.