11.07.17

En Comú Podem reclama protegir a temporers i agricultors amb urgència al considerar-los "les baules més precàries de la cadena alimentària"

La Senadora d’En Comú Podem Sara Vilà i el Diputat de Podemos Aragón, Nacho Escartín, s’han reunint amb les institucions locals, sindicats agrícoles i obrers, agricultors i temporers de Catalunya i Aragó per poder tenir una visió global de la problemàtica al voltant dels temporers en assentaments descontrolats.

En Comú Podem continua amb la seva tasca de posar llum a la situació que viuen els temporers arreu del territori, però també en altres zones de l’Estat, i poder solucionar la greu problemàtica que any rere any des de fa almenys dues dècades estan patint els treballadors durant l’època de collita. La Senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, ha visitat el municipi de Corbins i de Saidí, junt amb el Diputat de Podemos Aragón, Nacho Escartín, per reunir-se amb els alcaldes, agricultors, sindicats i temporers de la zona, recollir les seves demandes i veure in situ la complexa situació de les campanyes agrícoles.

Davant el greuge que pateixen els temporers i agricultors arreu del territori, la Senadora exigeix que les administracions treballin sense descans ni demora a «tots els nivells» per tal de poder proporcionar albergs públics als temporers que no estan ubicats en allotjaments d’empreses agrícoles per acabar així amb infrahabitatges “que són perillosos per als propis temporers però també per als municipis on s’assenten per la manca de salubritat”. Vilà ha dit que “és indispensable retornar a la gestió pública i sense ànim de lucre dels centenars de temporers i aspirants a temporers, que veuen com el seu futur cau en mans d’ETTs o màfies organitzades en forma de SL», ha assenyalat. Així mateix diputat i senadora també han posat en valor la bona feina d’inserció i intermediació laboral que han promogut sindicats, entitats sense ànim de lucre i algunes administracions en els darrers anys però que ha anat desapareixent a conseqüència de les retallades. Vilà considera que “el finançament públic és insuficient i calen més recursos des de les administracions autonòmiques i estatals per als ajuntaments i organitzacions sindicals, per tal que puguin gestionar i controlar la situació dels temporers, en clau d’habitatge digne i inserció laboral”.

En aquest sentit, Vilà ha posat en valor a entitats assistencials com són Creu Roja o Càritas «fan una labor encomiable ja que s’encarreguen de fer respectar mínimament els DDHH”.

Tant la Senadora com el Diputat s’han compromès a treballar en tres fronts allà on les serves organitzacions polítiques tinguin representació: el més urgent serà donar una solució a les persones que malviuen en infrahabitatges exigint un mapa de la ubicació dels assentaments i de les persones que hi viuen i posteriorment exigint noves convocatòries per a la construcció d’albergs municipals en els llocs de major concentració de temporers i evitar que aquests albergs públics puguin ser gestionats siguin gestionats per empreses privades.

En segon lloc, la coalició demanarà revisar convenis per adaptar-los a les necessitats d’agricultors i temporers, al mateix temps que exigirà que les inspeccions de treball siguin més efectives per tal de fer acomplir els convenis. Finalment, tant Unidos Podemos com En Comú Podem seguiran  reivindicant sancions per les grans distribuïdores alimentàries i intermediaris que abusen dels petits productors, «les grans distribuïdores són corresponsables d’aquesta situació perquè requereixen de la mà d’obra precaritzada del temporer però alhora exploten els pagesos comprant la fruita sota preu de cost i fent inviables les explotacions. Ambdós, temporers i agricultors, són les baules més precàries de la cadena alimentària»