02.06.15

Coscubiela adverteix que les dades de l'atur confirmen que hi ha una "forta tendència a la precarització de l'ocupació" i alerta de la “bretxa” entre ciutadans amb i sense prestació

ICV demana que no se sancioni la xiulada a l'himne i al Rei en la passada final de la Copa i emplaça al Govern a esbrinar “per què es va produir”

Joan Coscubiela en una roda de premsa al Congrés

El portaveu d'Ocupació de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) al Congrés, Joan Coscubiela, ha emmarcat aquest dimarts la baixada de l'atur del passat mes de maig en una "forta tendència" a la "precarització" de l'ocupació que es porta verificant des què es va aprovar la reforma laboral del PP l'any 2012, i ha advertit de la "bretxa" existent entre ciutadans amb i sense prestacions per desocupació.

 

Així ho ha assenyalat Coscubiela aquest dimarts en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus en ser preguntat per la reducció de 117.985 persones registrades en les oficines dels serveis públics d'ocupació (antic Inem), que a la fi de maig xifrava en 4.215.031 els aturats, en paral·lel a l'increment mitjà de 213.015 afiliats (+1,2%) en la Seguretat Social.

 

"Faria bé el Govern en no enganyar-se a si mateix i en no enganyar a la ciutadania, perquè aquestes dades confirmen una forta tendència a la precarització de l'ocupació i de les condicions de treball", ha destacat el diputat d’ICV, recordant que només el 7,82% dels contractes signats el passat mes van ser indefinits i amb prou feines el 4,5% a temps complet, mentre que "un de cada tres" (32%) ocupacions creades eren temporals i a temps parcial.

 

Una realitat que es deriva de la "aposta" del PP i de CiU --que van votar a favor de la reforma laboral de 2012-- per la "precarització com a estratègia competitiva", que està portant a "injustícia social", a "una economia de baixa productivitat" i a una "ocupació d'alta precarització".

 

Menys prestacions

 

En paral·lel, també s'han vist reduïts tant el nombre de beneficiaris de les prestacions per desocupació --actualment només la meitat dels 4 milions d'aturats reben ingressos per aquesta via-- com de la quantia d'aquestes prestacions, que han baixat "prop d'un 2%" pel que fa a l'any passat.

 

"I per si no fos poc, l'Estat s'estalvia gairebé el 18% en relació a l'any passat en despeses per desocupació. És una vergonya que, havent-hi 2 milions d'aturats sense prestació, el Govern decideixi que en el que cal estalviar és en prestacions", ha recriminat Coscubiela, per qui s'està avançant cap a una recuperació "basada en menys ingressos per als treballadors i els aturats, més pobresa i molt més desigualtat".

 

Un assumpte sobre el qual el president del Govern, Mariano Rajoy, "hauria de donar la cara d'una vegada" amb una compareixença en un ple monogràfic al Congrés, alguna cosa que l'Esquerra Plural ha demanat "moltes vegades" al llarg de la legislatura.

 

Xiulada

 

Respecte a la xiulada a l'himne i al Rei en l'última final de la Copa, Coscubiela ha demanat no sancionar-la sinó "saber per què" es va produir i ser conscients que "una part important" dels ciutadans no se sent identificada amb cap dels dos.

 

El diputat d'ICV assegura que el que ha de “obsessionar” al Govern és la precarització creixent de l'ocupació a Espanya, i “no el que ha ocorregut en la final de la Copa entre el Barça i l'Athletic de Bilbao”.

 

Considera "obvi" per a qualsevol amb un "mínim de concepció democràtica" que les xiulades, fins i tot als símbols de l'Estat, "formen part del lliure exercici de la llibertat d'expressió", com han sentenciat els tribunals.

 

Per això, creu "patètic" el comportament del Govern, que atribueix a una combinació de "tarannà antidemocràtic" i voluntat evident de "desviar l'atenció" perquè evitar el debat sobre els temes que realment preocupen als ciutadans.

 

El que posa en risc la convivència i la cohesió social, va denunciar, no és que es xiuli a l'himne, sinó que hagi aturats sense prestació, pobresa energètica, o un partit governant implicat "fins a les celles" en casos de corrupció amb un president "que defuig de donar explicacions".