28.06.17

Coscubiela avisa: “Correm el risc de normalitzar la vulneració dels drets de les minories parlamentàries”

El portaveu de CSQEP lamenta el bloqueig de la reforma del CGE que pretenia “reforçar les garanties parlamentàries i habilitar un procediment amb terminis garantistes”

El portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha lamentat avui que Junts Pel Sí i la CUP hagin bloquejat la proposició de llei de reforma del Consell de Garanties Estatutàries, que pretenia “evitar que la reforma exprés del reglament del Parlament deteriori els drets de les minories i les garanties dels grups parlamentaris per accedir al CGE”. “Es corre el risc de normalitzar la vulneració dels drets de les minories”, ha dit el portaveu.

“Reforçar els drets de les minories parlamentàries, i facilitar la intervenció del CGE en les tramitacions per lectura única”, eren alguns dels elements claus de la reforma proposada, juntament amb “habilitar un procediment amb terminis garantistes”. Coscubiela ha advertit que si la reforma del reglament prospera en els termes que està plantejada “s’estarà dificultant l’accés al CGE i s’entrarà en el terreny pantanós de la vulneració dels drets de les minories”.

El portaveu de la confluència ha recordat que el seu grup “ha estat el primer en denunciar les formes autoritàries del Govern de Rajoy i l’Estat espanyol i les seves pràctiques de degradació democràtica”. Precisament per aquesta raó, ha assegurat Coscubiela, “no podem avalar aquestes pràctiques quan es practiquen des de les institucions catalanes”. “La batalla contra la degradació democràtica no es pot donar i molt menys guanyar amb més degradació democràtica, sinó al contrari”, ha insistit.

La reforma proposada per CSQEP plantejava l’ampliació de dos a tres dies per presentar la petició de dictamen en els casos de lectura única o que el termini per emetre dictamens per part del CGE en els casos de lectura única passi dels 7 als 30 dies.

Per últim, Coscubiela ha criticat l’esmena a la totalitat de la CUP, que pretén suspendre el funcionament de la CGE. “No em podia imaginar que veuria és que la primera proposta per suspendre el funcionament d’institucions catalanes no vingui del Govern Rajoy o del PP, sinó que la presenti la CUP”, ha sentenciat.