07.04.15

Coscubiela retreu al Govern que “es vanti de les dades de l'atur” i assegura que “després del bosc de l'anomenada recuperació només hi ha arbres de precarietat”

ICV recorda que “la combinació de la reforma laboral i el canvi en les prestacions per desocupació està portant a una caiguda en picat de la taxa de cobertura”

Joan Coscubiela en una roda de premsa al Congrés dels Diputats

Joan Coscubiela, diputat d'Iniciativa per Catalunya Verds i portaveu d'Ocupació del grup parlamentari d'IU, ICV-EUiA, CHA: L'Esquerra Plural, ha retret al Govern que ahir “es vantés de les dades de l'atur” i ha assegurat que “després del bosc de l'anomenada recuperació només hi ha molts arbres de precarietat".

El diputat d'ICV ha recordat els 'populars' que "encara que la precarietat es comuniqui amb missatges de seda, en precarietat es queda", i que aquest és un dels motius de “les seves males perspectives electorals”.

Així s'ha pronunciat Coscubiela a la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus en relació amb les xifres d'atur registrat en les oficines dels serveis públics d'ocupació en finalitzar març, quan es va situar en 4.451.939 persones.

Coscubiela fa una "valoració molt negativa" de la situació del mercat laboral, malgrat la baixada de l'atur, apel·lant a la "precarietat" que "sofreixen en les seves pròpies carns" molts espanyols.

Així, el portaveu adjunt de l'Esquerra Plural insisteix que la reforma laboral de 2012 provocarà "desgraciadament" que la sortida de la crisi vagi a tenir lloc amb "una precarietat en les condicions de treball, en els salaris i en les prestacions més gran encara" de la que hi havia abans de la crisi.

Com a prova, esgrimeix dades com que només el 5,6% dels contractes que se signen són indefinits a temps complet o que els salaris d'entrada al mercat laboral --sobretot dels treballadors joves-- són "cada vegada més baixos, sobretot comparats amb els contractes que es destrueixen".

"I el que és més greu, -afegeix- que la combinació de la reforma laboral i el canvi en les prestacions per desocupació està portant a una caiguda en picat de la taxa de cobertura: només el 53% dels aturats reben una prestació, el 60% de les quals són assistencials".

I malgrat mantenir 4,5 milions d'aturats, l'Executiu "s'estalvia en prestacions per desocupació prop del 18% de la despesa en un any". "És un veritable escàndol que el Govern vol amagar però ja no pot evitar-ho. I aquestes dades de precarietat en les condicions de treball i de falsa recuperació són les que expliquen que el PP no sàpiga comunicar-se amb els ciutadans, ha conclòs Coscubiela.