17.03.17

CSQEP proposa reformar el Consell de Garanties Estatutàries per “fer les coses bé” en el procés per aconseguir un referèndum

El grup parlamentari de la confluència vol ampliar les possibilitats dels grups de demanar dictamen i reforçar la tasca d’aquest ens davant la reforma del reglament amb les lleis de lectura única

El portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha presentat avui una proposició de llei per dur a terme una reforma del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) amb l’objectiu de “reforçar-lo” en el procés polític d’aconseguir un referèndum amb conseqüències polítiques. “Totes les forces polítiques i socials compromeses amb el referèndum i que estem lluitant per aconseguir-lo estem obligades a fer les coses bé, a sumar el màxim i a restar el mínim”, ha explicat Coscubiela en la part inicial de la presentació del projecte de llei, al mateix temps que ha alertat que aquesta reforma del Consell de Garanties és necessària perquè venen temps “complexos”.

 

En aquest sentit, la proposta de CSQEP planteja dues reformes en l’actual regulació del CGE. En primer lloc, “ampliar les possibilitats de sol·licitar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries reduint el nombre de diputats necessaris per demanar-lo”, que passaria a ser de deu diputats. I en segon lloc, “reforçar les actuacions del Consell de Garanties Estatutàries davant la possible reforma del reglament i la possibilitat d’ampliar els supòsits de lectura única”.

 

Per això, el text legislatiu presentat avui pel portaveu de CSQEP demana que el temps per demanar un dictamen al CGE en el cas d’una llei de lectura única passi de dos a tres dies, i que si el CGE ho requereix tingui més de 7 dies per dictar resolució, que són els terminis que actualment regulen aquest ens.

 

“Amb la nostra proposició pretenem anticipar la possible reforma del reglament amb l’ampliació dels supòsits de lectura única i garantir en aquests casos els dictàmens del Consell”, ha explicat Coscubiela, que també ha volgut deixar clar que aquesta proposta de reforma “no va adreçada a cap llei concreta, de la mateixa manera que els impulsors de la reforma del reglament diuen que la seva proposta no dirigida tampoc a la llei de transitorietat”.

 

Per això, Coscubiela ha insistit en que la proposta de CSQEP “pretén augmentar les garanties i les funcions del CGE” i que el que vol el seu grup parlamentari és “garantir que una possible i futur reforma del reglament no suposa un deteriorament en les funcions” d’aquest ens.