14.06.17

CSQEP retreu al Govern que el pes de la lluita contra la pobresa l’estan portant les entitats i els ajuntaments

Marta Ribas veu “insuficient” l’actuació de l’Executiu i alerta que Catalunya “és un país fracturat” per “la desigualtat”

CSQEP retreu al Govern que la lluita contra la pobresa l’estan portant entitats i els ajuntaments

“Un compliment insuficient”. Aquest és el balanç que fa Catalunya Sí que es Pot del grau de compliment dels acords del ple de pobresa del Parlament celebrat al mes de març del 2016 i de l’acció del Govern contra la pobresa i l’emergència social. La diputada Marta Ribas ha retret a l’Executiu que no consideri la lluita contra la pobresa “una prioritat” de la seva obra de Govern, i l’ha acusat de “passar la pilota” al altres institucions. “Són les entitats del tercer sector, el món local, i a Parlament l’oposició d’esquerres qui ha portat la iniciativa”, ha dit Ribas.

“Catalunya és un país fracturat, i no per temes lingüístics, sinó per la desigualtat”, ha afirmat Ribas, destacant que tot i el creixement del PIB, “tal com puja el PIB augmenta la cruesa de la pobresa al país. “No és justificable que un any i tres mesos després no hagin estat totes desplegades totes les mesures”, ha insistit.

La diputada ha criticat al Govern per la seva manca d’acció contra la pobresa, recordant que mentre la partida per “ajuts d’urgència social” al pressupost del 2017 va ser de 5,1 milions d’euros, “el conjunt d’ajuntaments catalans van destinar 60 milions”. “La Generalitat deixa sols als municipis amb l’emergència social”, ha reblat, i els ha instat a “deixar de passar la pilota” al món local “sense aportar-li ni les eines reglamentàries ni els recursos per poder atendre l’emergència social”.

Ribas ha assenyalat que 1 any i 3 mesos després del ple extraordinari de pobresa, “les desigualtats i l’emergència social continuen sent el principal problema del país”, i ha enlletgit al President Puigdemont que “de nou es torni a parlar d’emergència social en aquest ple a instàncies de l’oposició i no per iniciativa pròpia del Govern”.

En relació a la Renda Garantida de Ciutadania, Ribas ha demanat que la Generalitat faci “zero apropiacions” de la seva futura aprovació, que per la diputada “serà un èxit de les entitats que porten quatre anys batallant perquè el Parlament l’aprovi”, recordant que la seva tramitació i aprovació ha estat “frenada pel Govern amb el suport d’ERC”.

La diputada de la confluència ha recordat que el ple ha votat 4 cops en contra a les propostes de Catalunya Sí que es Pot d’augmentar els recursos de la Generalitat via reforma fiscal. “Cal increment de recaptació amb reformes a l’impost de successions, amb l’increment en els tipus d’IRPF i canviar el de patrimoni”, ha dit Ribas, afirmant que Catalunya “no és pobre, però la seva riquesa està molt mal repartida”.

La representant de la confluència considera que “les mesures amb caràcter d’urgència no revertiran el caràcter estructural de la pobresa i les desigualtats”, i que només serveixen per “posar tiretes a la sagnia de la pobresa”, i ha acusat l’Executiu de no marcar un “canvi de rumb” en la lluita contra la pobresa i la desigualtat.