30.05.17

CSQEP sobre la reforma del reglament: “JxSí i la CUP apliquen la piconadora per trepitjar els drets d’altres grups”

Joan Coscubiela acusa el Govern de voler “marginar l’instrument més potent en defensa del referèndum, que és el Pacte Nacional”

Joan Coscubiela en el faristol de la sala de premsa del Parlament

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha criticat la postura dels grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP en relació a la reforma del reglament, acusant-los d’aplicar “la piconadora” per tal de “trepitjar els drets d’altres grups”. Pel portaveu de la confluència el sistema d’aprovació de lleis per lectura única que proposen JxSí i la CUP “deixaria el Parlament de Catalunya en un règim molt menys democràtic que el Congrés dels Diputats i els altres parlaments autonòmics”.

“Ens preocupa”, ha dit Coscubiela, que ha tornat a manifestar que el seu grup pensa que “no es pot avançar en noves fites democràtiques menyspreant i trepitjant els drets democràtics dels que no comparteixen els teus objectius”. En aquest sentit, el diputat ha explicat que JxSí i la CUP han rebutjat les esmenes del grup “que tenien per objectiu garantir els drets dels grups parlamentaris i impedir futures o eventuals cacicades”, així com la petició als lletrats del Parlament d’elaborar un informe jurídic sobre la proposta de reforma. “Si la reforma s’aprova en els termes que avui han imposat JxSí i la CUP el Parlament veurà degradada la seva qualitat democràtica”, ha insistit.

Coscubiela acusa el Govern de voler “marginar l’instrument més potent en defensa del referèndum, que és el Pacte Nacional”

En relació a la reunió celebrada ahir al Palau de la Generalitat, Coscubiela ha explicat que Catalunya Sí que es Pot no podia ser “còmplice d’una estratègia que tenia com a objectiu claríssim marginar l’instrument més potent i el capital polític més important en defensa del referèndum, que és el Pacte Nacional pel Referèndum”.

El portaveu de CSQEP ha posat en valor la tasca del Pacte i ha defensat que “és imprescindible que se celebri la reunió i que allà se solemnitzi la continuïtat d’aquest pacte”. Coscubiela també ha recordat que el mateix Comitè Executiu del PNR s’ha expressat en aquest sentit. “S’han guanyat el dret a fer-ho”, ha reblat.

Sobre els possibles passos de futur del Govern, el diputat ha declarat que el més “imprescindible” és que el Govern “compleixi els acords del Parlament i presenti ja la normativa sobre la qual s’ha de convocar el referèndum”. “Catalunya i el seu Parlament no es mereixen continuar en la opacitat del Govern”, ha sentenciat.