14.12.16

David Cid: “L’any 2017 vindrà marcat per la construcció del nou subjecte i per la fi de l’hegemonia de dretes a Catalunya”

El coordinador nacional d’ICV alerta que si els pressupostos no inclouen una partida per la RGC abans de la tramitació no s’inclourà en el seu pas pel Parlament

El coordinador nacional d’ICV, David Cid, ha comparegut avui davant la premsa per valorar molt positivament la posada en marxa del procés de construcció del nou subjecte comú que va arrencar el passat diumenge amb la primera reunió del grup promotor. “El 2017 vindrà marcat per la construcció del nou subjecte i pel seu objectiu d’acabar amb l’hegemonia de dretes a Catalunya que ha protagonitzat CiU i ara PDECAT”, ha dit Cid posant la vista en la consecució del procés que va començar aquest cap de setmana.

Sobre el debat de totalitat que es farà dels pressupostos de la Generalitat la setmana que ve al Parlament, Cid ha assegurat que aquests “no donen resposta a l’emergència social” i per això ha apostat que és “clau que incorporin una partida per la renda garantida de ciutadania per fer front a les situacions d’extrema pobresa i de precarietat de moltíssima gent avui a Catalunya”.

“Si malauradament abans de la setmana que ve els pressupostos no inclouen aquesta partida serà molt complicat que ho puguin fer durant el tràmit parlamentari per la manca de voluntat del Govern i d’ERC de construir uns pressupostos veritablement social”, ha alertat Cid que ha dit que la formació ecosocialista donarà suport a les mobilitzacions que la plataforma impulsora de la ILP per la renda garantida anunciarà demà en roda de premsa pel pròxim cap de setmana.

Preguntat pels periodistes, Cid ha qualificat de “sorprenent” el paper d’ERC i del vicepresident Junqueras. “Ens sorprèn que qui redacta els pressupostos acabi fent uns pressupostos que semblen els d’un govern convergent”, ha assegurat el coordinador nacional d’ICV que ha recordat les declaracions de la màxima dirigent del PDECAT, Marta Pascal, celebrant que la proposta fiscal no toqui ni IRPF, ni successions ni donacions.

DETENCIONS DE MILITANTS DE LA CUP

El coordinador nacional d’ICV ha aprofitat la roda de premsa per traslladar el suport als militants de la CUP detinguts pels mossos d’esquadra en assegurar que en un estat de dret “ha de prevaldre la llibertat d’expressió i s’ha de poder criticar i fer accions simbòliques que qüestionin el propi sistema”. “Sorpren que al mateix temps que el Govern entén que això és un acte de llibertat d’expressió, el conseller d’interior actués d’ofici en les detencions d’aquesta setmana”, ha verbalitzat Cid.

CIMERA PEL REFERÈNDUM

Cid ha explicat que encara no han rebut ni com a partit ni com a grup parlamentari la convocatòria per la cimera del 23 de desembre que el Govern van anunciar als mitjans de comunicació i s’ha mostrat crític amb l’actitud del president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, davant la convocatòria del pacte per part del president de la Generalitat quan no és de la seva competència. “Veiem amb extrema preocupació l’actitud del govern: esta degradant el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, a més a mes el president de la generalitat esta adquirint unes competències sobre el pacte que no té i està degradant la presidència del pacte i de les entitats promotores”, ha manifestat Cid que s’ha preguntat on està el president del pacte i ha dit que “necessitaríem un president que actués de forma més independent a la majoria governamental”.