27.02.09

Debat sobre crisi i atur a Figueres

Ahir a la tarda , Iniciativa per Catalunya Verds de l'Alt Empordà va organitzar una Taula Rodona al Museu del Joguet de Figueres sobre Polítiques d'Ocupació, moderada per Emili Santos, Director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya a Girona. Va comptar amb la participació de representants dels dos sindicats majoritaris, Olga Avellaneda per part de CCOO i Carles Serra per UGT, Mariona Ferrer de la Federació d’Empresaris de l’Alt Empordà, Jesús Quiroga del Servei d'Ocupació de Catalunya, la regidora de contractació de l’Ajuntament de Figures, Isabel Pineda i el Tinent d’Alcalde de Polítiques Socials de l'Ajuntament de Girona, Joan Olóriz.

Els diferents ponents van desenvolupar un diagnòstic en profunditat de la situació de l'ocupació a l'Alt Empordà i van formular propostes per fer front a la greu crisi que afecta a la nostra comarca. L'augment imparable de l'atur a l'Alt Empordà al llarg dels últims 12 mesos (180%), que la situa en la comarca gironina amb el major augment registrat, fa necessària més que mai l'entesa i el treball conjunt de tots els agents socioeconòmics del territori per fer front a la destrucció de l'ocupació.,

En aquest sentit els sindicats CCOO i UGT van defensar un reforç en la tasca que desenvolupa el Servei d'Ocupació de Catalunya i de la concertació social al territori, i la cerca urgent de mitjans per fer front a l'exclusió social i la pobresa dels treballadors que esgoten les seves prestacions d'atur. També van subratllar la importància de fer front a la crisi desenvolupant un model de creixement i de producció que garanteixi una major sostenibilitat i estabilitat per a l'ocupació al territori, pel que caldrà reforçar amb determinació els recursos formatius. La patronal va subratllar els grans problemes que troben actualment les petites i mitjanes empreses per fer front a la manca de liquiditat ja sigui mitjançant l'agilització en la concessió de crèdits o la fixació de terminis més curts (60 dies) per als pagaments, especialment per part del sector públic. El SOC, representat per l'anterior director de l'OTG a Figueres i actualment responsable d'empresa del SOC, Jesús Quiroga, va fer un balanç de les actuacions urgents que està desenvolupant el SOC, especialment en termes de formació, de treball conjunt amb les empreses i de reforç de la seva estructura amb la incorporació de nou personal. La regidora  de contractació de l'Ajuntament de Figueres va explicar les actuacions que s'han desenvolupat al taller d'ocupació, en el marc de la llei de barris que farà possible la contractació a curt termini d'unes 115 persones. Finalment el Tinent d'Alcalde de polítiques Socials a Girona, Joan Oloriz, va defensar la necessitat de fer front conjuntament a la crisi i la necessitat de dotar els ajuntament de competències en matèria d'ocupació que puguin contribuir a millorar les politiques socials que ja es porten a terme des dels Ajuntaments.

Com a conclusions de la taula rodona podem subratllar la necessitat d'actuació urgent per a alleugerir l’impacte de la crisi en els col·lectius menys protegits, però també a mig i llarg termini per desenvolupar un model econòmic més competitiu per a l'Alt Empordà. Per això caldrà iniciativa empresarial i inversió pública, però especialment el reforç dels recursos formatius per garantir la disponibilitat de professionals que puguin donar fonament a aquest model, que ha de construïr-se en base a la millora dels sectors actuals (turisme, comerç...) però també al desenvolupament de sectors emergents (energies renovables, logística...). L'eix fonamental sobre el que s'ha de definir i materialitzar aquest impuls, ha de ser el de la concertació social al territori de l'Alt Empordà que s'ha de reforçar de manera urgent i obrir-se a tots els actors socioeconòmics de la nostra comarca.