20.09.10

Defensa i impuls del programari i el coneixement lliures

L'aposta pel programari lliure va ser una de les 100 propostes destacades que es van seleccionar a la Convenció programàtica que va ratificar el programa electoral per les properes eleccions al Parlament de Catalunya. ICV-EUiA defensem el programari lliure com a motor d'innovació i reclamem que hi hagi una posicionament i implantació ferma a les Administracions públiques.

GNU/LINKAT en un notebook escolar

L'Eix de Societat de la Informació del programa electoral d'ICV-EUiA  diu de manera concreta:

Apostem per l'impuls del programari lliure com element clau de desenvolupament d'una indústria local de les tecnològies de la informació i motor de la innovació del teixit productiu català. Cal redefinir el Full de ruta d'implantació del programari lliure a la Generalitat i impulsar un compromís d'executar-lo. Cal un suport ferm i complet al desplegament del programari liure en l'àmbit de l'escola.

També es fa una defensa específica del coneixement lliure. ICV-EUiA subscriu la Carta per la Innovació, la Creativitat i l'Accés al Coneixement, redactada a Barcelona, la tardor de 2009, que defineix els nous drets de la ciutadania i artistes a l'era digital. En aquest àmbit considerem que cal abordar el debat sobre els drets d'autor i drets afins al nou ordre digital, conciliant els necessaris drets d’autor i l’accessibilitat universal i els drets dels usuaris. Apostem per un nou marc de les societats de gestió sota control públic.

El programa electoral també defensa que tots els continguts creats des de les administracions o finançats amb fons
públics han de passar al domini públic i ser publicats en llicències lliures. Cal crear el repositoris i espais documentals per facilitar l'accés a aquest continguts i fer actuacions de promoció i divulgació sobre els usos i beneficis de les llicències lliures.