20.03.18

Demanem a la CE que intercedeixi per retirar immediatament l’acusació i la immobilització del vaixell de Proactiva Open Arms a Itàlia

15 eurodiputats i eurodiputades demanen a la Comissió Europea que retiri l’acusació a la cap de missió, al capità del vaixell i al coordinador d’operacions de la ONG Proactiva Open Arms i que prengui mesures per evitar la immobilització del vaixell.

Avui s’ha presentat una pregunta a la Comissió Europea per part de 15 eurodiputats i eurodiputades de diferents grups polítics, entre ells el nostre eurodiputat Ernest Urtasun, per informar sobre la immobilització del vaixell “Open Arms” al port de Pozzalo (Sicília) i rebutjar l’acusació que declara a la ONG Proactiva Open Arms com una associació criminal que afavoreix la immigració clandestina.

El vaixell de Proactiva Open Arms va atracar aquest dissabte al port italià amb les 216 persones que van rescatar en aigües internacionals de les costes de Líbia. El procediment va començar en aquest moment, després de que el dijous passat fossin amenaçats a mort pels Guarda Costes libis, que els obligaven a retornar en calent a les dones i nens que estaven rescatant en aigües internacionals.

Com defensa el president de la ONG Oscar Camps “protegir vides humanes ha de ser una prioritat de qualsevol cos, civil o militar” i així ho estipula el dret, ja que retornar a les persones que havien rescatat era fer una “devolució en calent”.

Per aquest motiu, tenint en compte la Convenció de Ginebra de 1951 i el Dret del Mar, els eurodiputats i eurodiputades han preguntat a la Comissió Europea quina és la seva opinió davant d’aquesta greu acusació cap a una ONG que rescata vides, i que l’únic que cobreix és la manca d’assistència humanitària i rescat que els Governs europeus no faciliten, sinó que impossibiliten.

També han preguntat quines gestions es faran per retirar immediatament l’acusació dels càrrecs que els acusa de tràfic de persones i d’associació criminal, i que podria arribar a ser una condemna d’entre 5 i 15 anys de presó i 15.000€ per cada migrant rescatat. I demanen que es revisi la Directiva de Facilitació 090/2002 perquè la UE i tots els seus estats compleixin adequadament el protocol de l’ONU contra el Tràfic il·lícit de Migrants on s’inclou l’exempció de criminalització per a aquells que donen assistència humanitària.

Trobareu aquí la pregunta presentada.