12.06.12

Dolors Camats: "Reduir fins a 875 euros l'aportació del Govern en l'etapa 0-3 és la fi del model públic i educatiu"

ICV-EUiA vol portar l'augment de ràtios al Tribunal Constitucional "tot i que Rigau no ho contempli"

Dolors Camats en una roda de premsa al Parlament

La portaveu del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha assegurat avui que l'anunci d'ahir de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, de reduir fins a 875 euros l'aportació del Govern en l'etapa 0-3 "és la fi del model públic i educatiu".  "Que l'aportació no arribi ni a 900 és una estafa" ha dit Camats que ha denunciat que la part que aporta la Generalitat sigui més petita que la dels ajuntaments i de les famílies. "És cert que no és una etapa obligatòria però és crucial pel desenvolupament dels infants", ha remarcat la portaveu parlamentària que també ha carregat contra el Departament per la "total deslleialtat cap als ajuntaments" i cap al Parlament.

"Trenca la idea de xarxa pública i de caràcter educatiu", ha lamentat Camats després que la retallada del fons posi punt i final amb el "model de terços" fent una aportació per sota del que els ajuntaments demanaven com a "mínim i necessari" per a poder mantenir les places. "El Departament es nega a reconèixer que la part social de l'etapa 0- 3 sigui responsabilitat del govern i ho deixa en mans dels ajuntaments", ha alertat la portaveu parlamentària que també ha lamentat la "manca de diàleg" amb els ens locals i les entitats municipalistes per consensuar un acord.

"La Llei d'Educació de Catalunya és un mal instrument per donar eines als ajuntaments per parlar de tu a tu amb la Generalitat i, tal com ICV-EUiA ja vam advertir durant l'elaboració de la llei, ho tenen més difícil per implicar-se i contrarestar l'ofensiva del departament d'ensenyament contra el món municipal", ha criticat Camats. "Combatrem la decisió de la consellera contemplant totes les possibilitats a nivell parlamentari i municipal", ha avisat Camats.

Pel que fa a l'anunci del portaveu del Govern, Francesc Homs, que la Generalitat recorrerà el decret d'Educació del Govern espanyol perquè vulnera articles de la Constitució i de l'Estatut, Camats ha ironitzat sobre "l'oblit" del Govern de no incloure en el recurs al Tribunal Constitucional l'augment de ràtios. "Volem portar-ho al TC encara que Rigau no ho contempli", ha dit Camats que ho ha atribuït al fet que precisament el govern català n'ha estat l'inspirador.

 

De la mateixa manera, la portaveu parlamentària considera que sembla que el govern català competeixi amb l'espanyol per guanyar "la carrera de les retallades" on clarament qui en surt perdent són els ciutadans. "Sorprèn la manera cínica com la Generalitat i l'Estat es van impugnant les pròpies retallades", ha manifestat Camats després que l'executiu de Mariano Rajoy també hagi decidit portar al TC l'euro per recepta. "ICV-EUiA hem entrat una proposició de llei precisament per eliminar l'aplicació de l'euro per recepta", ha avançat Camats que espera que el PP sigui coherent i li doni suport.