27.09.17

ECP demana al PP que cessi les polítiques de repressió i permeti una mobilització l’1-O

La formació emplaça a que Govern i Generalitat dialoguin i negociïn com en el cas d’Escòcia i el Quebec

La senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, ha intervingut avui en la Càmera Alta demanant al Partit Popular que “cessi la seva política d’excepcionalitat i de repressió a Catalunya i no impedeixi que l’1 d’octubre els ciutadans catalans s’expressin com considerin oportú i de forma pacífica davant l’inmobilisme del PP”. Per la senadora, “l’impediment de la llibertat d’expressió  de reunió o de mobilització és creuar una línia vermella i és una amenaça per a les llibertats fonamentals constitutives en democràcia”.

A tot això, Vilà ha emplaçat al Govern central i la Generalitat construir ponts de diàleg com en el cas d’Escòcia i el Quebec que “impliquin  tot el conjunt d’actors polítics per buscar solucions polítiques i democràtiques”, remarcant que aquestes «passin necessàriament per un referèndum acordat i amb garanties». En aquest sentit, la senadora ha criticat que el PP “s’excusi amb que un referèndum és inconstitucional i aprofiti per derivar a la legislació vigent el que ha de caure sota la seva responsabilitat política”. 

Vilà ha criticat durament al Ministeri de l’Interior i al Fiscal General de l’Estat que ha recordat que està reprovat pel Congrés i qui, segons la senadora, hauria de dimitir, ja que cap dels dos respecten l’article 164.1 en matèria de seguretat pública de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i que descriu les competències dels Mossos d’Esquadra. Per Vilà, el Ministre Zoido vulnera aquesta competència a l’imposar cossos de seguretat estatals, pel que ha demanat que es retirin les forces de l’Estat perquè, considera, “posen en perill la pau social”. 

Altrament, ECP ha denunciat en diverses ocasions que el Govern de Madrid ha aplicat de forma encoberta l’article 155, una afirmació que queda pal·lesa “amb les detencions de la setmana passada i la intervenció dels comptes de la Generalitat”. En aquest sentit, Vilà considera que “el principal propòsit de Rajoy és crear un buit que li permeti actuar sense cap control jurídic, afectant a tots els catalans i catalanes, vulguin votar o no i al conjunt d’espanyols, com hem vist amb la cancel·lació d’actes i amb l’acusació de sedició del que no deixen de ser manifestacions pacífiques”.