05.06.17

ERC continua parlant molt de Gallecs i fent poc

Arrel del darrer comunicat d’ERC en relació a Gallecs, ICV considera que ERC continua parlant molt de Gallecs i fent poc.

Joan Alcántara, portaveu d’ICV afirma que “ERC, continua instal·lada en la seva estratègia de crear confusió. Quant més parla de Gallecs més clar està que han entrat en un bucle del que no son capaços de sortir-se”. ICV considera fermament que la proposta de debat públic proposat per ERC forma part de la “cortina de fum” per amagar les seves contradiccions, entre allò que diuen i allò que voten al Parlament de Catalunya. Joan Alcántara, destaca que “és del tot absurd o malintencionat voler fer creure a la gent que el compliment de la resolució per ampliar Gallecs depèn d’una negociació entre l’Ajuntament de Santa Perpètua i la Generalitat de Catalunya”.

El Parlament de Catalunya va aprovar l’ampliació de l’Espai Natural de Gallecs amb una part de Can Banús i el sector del Castell de Mogoda i altres espais. L’aprovació de l’ampliació va ser possible gràcies a una resolució presentada pel Grup Parlamentari de Catalunya Si Que es Pot (CSQP), del que forma part ICV. Joan Alcántara remarca que “el que ha de fer el Govern de Catalunya és complir amb allò que ha aprovat el Parlament”. Joan Alcántara afirma que “és un despropòsit defensar, com ho fa ERC en la seva nota de premsa, que votar a favor d’ampliar l’EIN i en contra de modificar el planejament per fer-ho possible no és una contradicció. Una de dues, o no tenen ni la més mínima idea del que parlen o li volen prendre el pel a tothom. Perquè és evident que per ampliar l’EIN de Gallecs, és imprescindible modificar el PDUG i canviar l’actual qualificació urbanística per a fer-ho possible”.

D’altra banda, ICV vol sortir al pas de les afirmacions realitzades per ERC que relacionen la situació actual del planejament urbanístic amb un acord signat entre l’Ajuntament de Santa Perpètua i l’Incasòl al 2014. En aquest cas, Joan Alcántara considera que “ERC, per defensar-se de la seva contradicció, està utilitzant falsedats. L’actual situació deriva de l’aprovació definitiva del Pla Director Urbanístic de Gallecs (PDUG) al 2005, que es qui delimita l’espai EIN i qui estableix i ordena les classificacions urbanístiques del sòl en tot l’àmbit i, posteriorment, del conveni urbanístic que al 2006 la Generalitat i l’Ajuntament subscriuen per desenvolupar tot el que el PDUG ordena, inclosos els aprofitaments industrials dels sectors de Can Banús i Mogoda”.

Segon estableix la legislació urbanística vigent, les competències per modificar i aprovar el PDUG són exclusives de la Generalitat. La gestió i el desenvolupament del que ordena el PDUG son competència de l’Ajuntament. En aquest sentit, Joan Alcántara remarca que “si el govern de la Generalitat no modifica el PDUG per poder incorporar a l’EIN els terrenys que estableix la Resolució del Parlament i demana el territori, l’Ajuntament no pot canviar res, amb negociació o sense negociació.  Si no hi ha canvis l’Incasòl, com a propietari del sòl, podrà continuar comercialitzant aquestes espais per usos industrials i l’Ajuntament, en compliment de la legalitat, haurà de complir amb la seva obligació de tramitar-los”. Per això, Joan Alcántara conclou que “el que cal és que ERC, deixi de marejar la perdiu amb excuses de mal pagador i es posi d’una vegada a fer des del Govern de la Generalitat el que tanta gent en aquest territori estem demanant”.