18.03.16

Ernest Urtasun afirma que el pacte entre la UE i Turquia és una clara violació de drets humans i de la llei internacional

El portaveu i eurodiputat d’ICV titlla l’acord de "pacte de la vergonya"

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

L’ eurodiputat  i portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, ha afirmat que la ratificació del que ha anomenat  ‘pacte de la vergonya’  mostra “no només una resposta cada vegada més deshumanitzada a la present crisi, sinó també la manca de respecte de la UE a les seves pròpies normatives i a la llei internacional ". L'eurodiputat considera que malgrat els petits canvis introduïts respecte al pre-acord del 7 de Març i la breu referència al respecte de la llei internacional i europea aquest segueix presentat contradiccions i falta de definició sobre la seva posada en marxa. "El  pacte és una clara violació dels drets humans. El text no esmenta com es podrà dur a terme un estudi individual i adequat de les peticions d'asil quan al mateix temps es pretén realitzar expulsions ràpides massives ni com les autoritats podran garantir en aquest procés els drets d'asil, com el dret dels refugiats a posar un recurs quan es denega la petició "ha aclarit l'eurodiputat.

"Aquest acord referma que la UE i Turquia estan utilitzant la vida i els drets dels refugiats com a moneda de canvi. El pacte pel qual un sirià readmès per Turquia un altre sirià serà reassentat a un país de la UE és del tot inacceptable i il·legal ja que prohibeix als peticionaris d'asil el dret a demanar asil a les fronteres de la UE i converteix la Convenció de Ginebra i el dret internacional en mer paper mullat "ha declarat Urtasun.

Urtasun també ha recordat que la política de "tornar tots els migrants irregulars" de Grècia a Turquia és totalment incompatible amb el principi de no devolució i ha reiterat que Turquia no és un "tercer país segur" ja que no compleix amb els criteris de la Directiva de Procediments i en nombrosos casos ha estat condemnat pel Tribunal Europeu de drets humans.

"El pretès objectiu de l'acord és acabar amb el model de negoci de les màfies, encara que no deixa de ser sorprenent que enlloc del text s'esmenti l'obertura de vies legals i segures a Europa, l'única manera d'acabar amb les màfies " ha afegit. Urtasun també reclama urgentment un debat en el pròxim ple del Parlament Europeu perquè l'acord pugui ser sotmès a escrutini parlamentari.