01.06.16

Ernest Urtasun: “Un any després de la seva aprovació, es constata el fracàs del Pla Juncker”

L’eurodiputat d’ICV denuncia que la creació d’ocupació no ha estat una prioritat per escollir projectes com demostra que Espanya, país que més inversió absorbiria amb el pla, només es preveu crear 5.000 llocs de feina

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

Davant la comunicació de la Comissió Europea sobre el Pla d'Inversions per a Europa, l’anomenat Pla Junker, Ernest Urtasun, eurodiputat del grup Verds-ALE ha posat de manifest que ara es demostra que si bé el pla ja era insuficient, “un any després es constata el seu fracàs”. "La Comissió va proposar un pla d'inversions insuficient, que no donava resposta a les necessitats d'inversió de l'economia europea. Però a més ara veiem que només s'ha complert amb un terç dels seus objectius. La informació presentada és d'una opacitat sorprenent, no disposem el nombre real de llocs de treball o del suport a pimes”, ha criticat Urtasun, que també considera “inacceptable” el triomfalisme de la Comissió en aquesta matèria, ja que a més de no complir els seus objectius ja de per si poc ambiciosos, la recuperació econòmica segueix sense arribar i la desocupació segueix extremadament alt.

 “El pla de Juncker està mal dissenyat des de l'inici, és un nou embalatge a fons ja compromesos amb un multiplicador completament irreal”, ha dit Urtasun, que davant les intencions de la Comissió de pretendre mobilitzar 100.000 milions, ha lamentat que no expliquin el com, que no corregeixen la xifra final tot i estar molt lluny de complir les expectatives. De la mateixa manera, Urtasun considera que tampoc ofereix instruments innovadors, ni injecta diners frescos i tampoc millora la capacitat inversora dels estats. “Sense una injecció massiva d'inversions en els sectors de l'economia real que garanteixen l'ocupació, el compliment dels compromisos climàtics i els avenços socials, no hi haurà recuperació real de l'economia”, ha advertit.

Inexplicablement, ha situat l’eurodiputat, el finançament no està destinat principalment a aquells països on les necessitats d'inversió i de recuperació econòmica són majors, a Grècia preveu crear la ridícula xifra de 100 llocs de feina. A Espanya, un dels països que més inversió absorbiria amb aquest pla, la creació d'ocupació prevista es quantifica en la “pírrica” xifra de 5.000 llocs de treball, cosa que demostra que la creació d'ocupació no ha estat una prioritat per a l'elecció de projectes.

“La llista de criteris que establien que el finançament s'havia de centrar exclusivament en projectes que fomentessin la recuperació econòmica és ignorada per la Comissió, que continua la tradició d'incrementar les despeses sense tenir en compte el retorn real de la inversió”, ha criticat l’eurodiputat. En aquest sentit, ha dit, tampoc no s'explota l'oportunitat de centrar-se en inversions que estimulin una economia baixa en carboni. “És més, entre els projectes finançats pel Fons Europeu d'Inversions Estratègica s'inclouen alguns que avancen en la degradació ambiental i social. Així, no s'aprecia cap millora respecte a les intervencions tradicionals del Banc Europeu d'Inversions”, ha sentenciat.