03.03.16

Ernest Urtasun assegura que el documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu” demostra com la UE obvia el drama humanitari dels refugiats

L’eurodiputat d’ICV coorganitza amb Josep Maria Terricabras un vídeo fòrum amb els directors del documental i el fundador de l’ONG Proactiva Open Arms i anuncien el nomenament de la ONG al Premi Ciutadà Europeu

Projecció del documental "To Kyma. Rescat al mar Egeu"

El Parlament Europeu ha servit avui com a seu per projectar el documental dirigit per David Fontseca i Arantza Diez “To Kyma. Rescat al mar Egeu”, en un acte organitzat per Ernest Urtasun i Josep Maria Terricabres amb els directors del film i que també ha comptat  amb la participació d’Òscar Camps, fundador de la ONG Proactiva Open Arms. Per a Urtasun, el documental, que narra la història d’un grup de socorristes de l’ONG que s’han traslladat a l’illa grega de Lesbos per rescatar refugiats que creuen el Mar Egeu, demostra el que el Grup Verd ha denunciat al Parlament Europeu en nombroses ocasions: el drama humanitari està sent obviat per la UE i molts estats.

 “Calen rutes segures per accedir a Europa”, ha manifestat Urtasun, que també ha insistit en què el programa Frontex és “part del problema”, no de la solució, ja que no tenen ni personal ni recursos materials per rescatar refugiats. Per això, l’eurodiputat d’ICV s’ha compromès a seguir lluitant  perquè hi hagi “urgentment” una missió oficial de salvament de les persones amb els recursos de la UE.

El videofòrum també a servit per a anunciar i promoure la candidatura de Proactiva Open Arms al premi «Premi del Ciutadà Europeu», premi que atorga anualment el Parlament Europeu i al que ja s'han adscrit diversos diputats catalans,  del grup Verds/ALE i de l'esquerra. Aquest premi havia estat atorgat anteriorment a la PAH.

L'ONG Proactiva Open Arms va ser la primera organització de voluntaris a Lesbos de dur a terme intervencions de rescat al mar. Òscar Camps, el seu fundador, amb més de 20 anys d'experiència com a socorrista, va decidir crear aquesta ONG al setembre de 2015, específicament per ajudar els refugiats a la crisi actual. Els seus recursos provenen només d'una campanya de crowdfunding amb la qual han aconseguit recaptar prou diners per a la compra del material de rescat professional per poder salvar vides al mar.