12.04.16

Ernest Urtasun considera insuficients les mesures de la Comissió Europea sobre transparència fiscal

L’eurodiputat d’ICV lamenta que la proposta de la Comissió no incorpori l’obligació que totes les multinacionals hagin de declarar els beneficis i els impostos que paguen en cada país, sense exepcions

Imatge de recurs d'Ikea

La Comissió Europea ha presentat avui una proposta sobre transparència fiscal per a les empreses, especialment les corporacions transnacionals, que introdueix obligacions d'informació a cada Estat Membre de la UE. “La publicació de la informació sobre les activitats d’aquestes empreses multinacionals detallades a cada país és una mesura reivindicada des de fa molt temps pel Parlament Europeu”, ha dit l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, que també ha lamentat que s’hagi quedat curta.

“Només s'aconseguirà evitar l'ús de paradisos fiscals per part de les grans multinacionals si el sistema d'intercanvi d'informació cobreix la publicació dels beneficis i els impostos pagats en tots els països en els quals té activitat, sense fer cap excepció, cosa que la proposta de la comissió no fa", ha avisat l’europarlamentari.

En aquest sentit, Urtasun ha explicat que la proposta de la Comissió només estableix com a obligatori publica la informació de l’activitat empresarial d’una llista molt reduïda de països entre els quals no hi són, per exemple Suïssa o Estats Units. “Si realment volem lluitar contra el frau i l'evasió fiscal, la transparència fiscal ha de ser la regla general”, ha advertit, després de posar en valor que el grup dels Verds feia més de 5 anys que reclamava aquesta mesura contra el frau que ara arriba de manera “insuficient”.