27.07.16

Ernest Urtasun considera una notícia positiva la cancel·lació de la multa a Espanya però alerta de l'ajust exigit

​L'eurodiputat d'ICV denuncia que la caiguda d'ingressos fiscals provocat pel PP està en l'arrel de la desviació del dèficit

L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, ha assegurat avui que és una notícia positiva que no s'imposi una multa a Espanya per incompliment del dèficit. "Hauria estat un autèntic escàndol que després d'anys d'incompliment de les normes per part d'altres estats membres, s'hagués imposat una multa a Espanya i Portugal. El que cal assumir és que la normes fiscals actuals no serveixen, són inaplicables i s'ha d'iniciar urgentment un procés de reflexió sobre la seva reforma ", ha manifestat.

En aquest sentit, l'europarlamentari considera que "l'eurozona no pot funcionar sense coordinació fiscal" perquè "la inutilitat i el dogmatisme de les normes actuals han provocat que avui es funcioni de fet sense que s'apliquin". No obstant això, l'eurodiputat d'ICV ha alertat de la duresa del nou ajust exigit per Brussel·les: "La reforma fiscal de Montoro s'ha produït una desviació que podria situar el dèficit en el 4,7% aquest any. La nova fita del 3,1% per l'any que ve obligaria a un dur ajust "

D'aquesta manera, Urtasun ha posat de manifest que aquesta nova exigència es realitzi mitjançant una nova retallada sobre serveis públics essencials ni que es centrifugui de nou cap a les comunitats autònomes. "Segons les últimes dades facilitades pel Ministeri d'Hisenda, l'administració central és responsable aquest any fins al maig del 85,5% del dèficit consolidat", ha recordat.

Per tot això, l'eurodiputat d'ICV ha exigit que la reducció del dèficit es faci mitjançant la recuperació d'ingressos, que segons Hisenda han caigut fins al maig a 3.226.000, un 3,9% menys que l'any anterior. "Derogar l'última reforma fiscal de Montoro ha de ser una prioritat per a recuperar i augmentar el nivell d'ingressos", ha destacat Urtasun i ha recordat que la reforma laboral ha contribuït a generar el déficit de la Seguretat Social, la precarietat genera cotitzacions baixes i que la prioritat, en un país amb el 19% d'atur, és estimular la inversión pública per dinamitzar l'economia, generar ocupació i preservar l'Estat de benestar.